Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Fondurilor Europene anunță că România a obținut încă un miliard de euro de la Comisia Europeană pentru IMM-uri / Cum urmează să fie împărțiți banii

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 1 mai 2020 Etichete: ,

Ministrul Fondurilor Europene a anunțat că România a obținut de la Bruxelles încă un miliard de euro în plus pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii.

 „Este un ajutor complementar pentru capitalul de lucru al IMM-urilor și sper ca această sumă de bani să o putem distribui în curând celor care se află în dificultate. Noi am avut mai multe runde de negocieri cu Comisia Europeană, vestea cea bună este că am definitivat aceste negocieri și că fondul aprobat este de un miliard de euro, urmează ca la nivelul Guvernului să fie adoptată o decizie cu privire la modalitatea în care acești bani vor ajunge la IMM-uri”, a spus Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, la Digi24.

Marcel Boloș a explicat și cum urmează să fie împărțiți acești bani.

„Una este cea a unui grant în sumă fixă în funcție de cifra de afaceri. Spre exemplu, dacă o firmă a avut în trecut o cifră de afaceri de 100.000 de euro, grantul pe care l-ar putea obține ar fi în sumă de 10.000 de euro, pentru ca să poată reporni activitatea să poată reconstrui stocurile. O altă variantă este cea a voucherelor de consum, acestea ar urma să fie atribuite consumatorilor în special acelora care s-au aflat în această perioadă cu contractele individuale de muncă suspendate. Iar în funcție de numărul de vouchere și valoarea acestora să avem stabilită valoarea grantului pentru IMM-uri.(…)

O altă variantă este cea legată de subvenționarea costurilor cu salariile pentru personalul care s-a aflat în șomaj tehnic și este reintegrat în câmpul muncii pe o perioadă de timp între trei și șase luni și un procent din costul cu salariile de până la 50%. Ultima variantă discutată este cea a granturilor pentru investiții, grantul clasic pe care l-am avut pentru IMM-uri și valoarea acestuia poată să ajungă până în 200.000 de euro. Una dintre aceste variante sau o combinație de variante va fi modalitatea prin care banii vor ajunge la IMM-uri, decizia urmează să fie luată de către Guvern”, a precizat Marcel Boloș.

La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare pentru România în valoare de 16 miliarde de lei, adică aproximativ 3,3 miliarde de euro, care vor fi folosiți în susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), în contextul pandemiei de COVID-19.

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW