Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Finanțelor: Ratele la bănci pot fi suspendate doar de persoanele ale căror venituri au fost afectate de Covid-19 direct sau indirect

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 26 martie 2020 Etichete: ,

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, joi seara, că suspendarea plății ratelor bancare va putea fi solicitată doar de debitorii ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect” de pandemia de Covid-19, pe o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.

Florin Cîțu a anunțat adoptarea unei ordonanțe de urgență care prevede suspendarea plății ratelor bancare, însă de această posibilitate pot beneficia persoanele fizice și juridice a căror activitate a fost afectată de pandemia de coronavirus.

Cererea de suspendare a plății ratelor poate fi depusă cel mai târziu la încetarea stării de urgență, dar nu înainte de elaborare a normelor de aplicare, unde este prevăzut un termen maximal de 15 zile. Ministrul a precizat că normele de aplicare ar putea fi gata săptămâna viitoare.

„Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane sau companii care doresc să suspende pe o lună, două sau trei luni.(…) Având în vedere Asociaţiei Europene a Băncilor şi decizia Băncii Centrale (…) care se referă explicit la această pandemie a introdus un articol care prevede că măsura se acordă doar debitorilor a căror activitate a fost direct sau indirect afectată de pandemia de Covid-19”, a precizat ministrul Florin Cîţu.

De asemenea, potrivit ministrului, de această prevedere legală vor beneficia cei care nu au restanțe la momentul depunerii cererilor.

În ceea ce priveşte dobânzile după perioada de suspendare, Florin Cîţu susține că aceste dobânzi se capitalizează la soldul creditului existent şi se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie vor face creditele ipotecare pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, a explicat ministrul.

„În cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie această dobândă plătită pe o perioadă de cinci ani de la momentul suspendării. Aici este vorba de a-i ajuta pe cetăţeni. Poate după această perioadă nu toţi pot să-şi revină imediat şi atunci, pentru a nu avea probleme cu plata ratelor, statul va plăti această dobândă în locul cetăţenilor şi după aceea va recupera de la cetăţeni pe o perioadă mult mai lungă. Deci ne asigurăm că cetăţenii nu vor avea probleme în perioada următoare cu plata ratelor”, a mai afirmat Florin Cîţu.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *