Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Finanțelor propune scăderea TVA pentru alimentele de bază

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 26 iunie 2023 Etichete: , , , , ,

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că reducerea prețurilor la alimentele de bază cea mai bună soluție ar fi una mixtă: acord de reducere voluntară privind adaosul comercial, dar și un act normativ care să reducă TVA. Propunerea avansată de ministrul Boloș ar urma să fie prezentată premierului Ciolacu în perioada următoare, potrivit Digi24. 

„Putem avea o cotă redusă de TVA la acest pachet de alimente de bază, o cota redusă revizuită, pentru că noi avem în momentul de față o cotă de 9%. N-aș vrea să dau o cotă standard de 0%, dar oricum există această analiză la nivelul Ministerului de Finanțe, pentru ca să avem un pachet de produse alimentare de bază, pentru are să avem o cotă de TVA redusă, revizuită, și să putem împreună cu obiectivul pe care îl urmărește Guvernul, de a reduce prețul, să avem un model mixt”, a precizat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru sursa citată. 

Membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) sunt de acord să reducă adaosul comercial la produsele alimentare  de bază, însă, doar un baza unui acord voluntar.

„Membrii AMRCR apreciază că această măsură este aplicabilă într-o situaţie excepţională, pentru o perioadă limitată de timp, în contracararea unui fenomen extrem de negativ – inflaţia – precum şi pentru păstrarea unui nivel de putere de cumpărare care să asigure accesul tuturor consumatorilor la produsele alimentare de bază”, au precizat reprezentanții marilor magazine.

Alimentele care ar trebui să coste mai puțin

La acest moment, Guvernul nu a stabilit modul și perioada în care va fi redus adaosul comercial, ci doar lista alimentelor care ar trebui să aibă un preț fina mai mic: pâine, făină, ulei, ouă, lactate, carne, legume și fructe.

Premierul Ciolacu susține că reducerea adaosului comercial la alimentele de bază nu îi va afecta pe producătorii români.

„Eu îmi doresc un acord pe care să îl facem până la sfârşitul anului, la fel cum s-a făcut şi în Franţa. Nu e niciun secret. Mi-aş dori mai puţin să venim cu un act normativ. Dar dacă se va impune acest lucru, să fiţi siguri că vom veni şi cu act normativ. Producătorii români nu vor fi afectaţi.  Acordul este acord, cine îl încalcă, atunci folosim instrumentele guvernului, care se numesc acte normative”, a declarat premierul Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:  Cât de viabilă este reducerea adaosului comercial la alimentele de bază. Analist: Sună bine, dar e periculos

Sursă foto: Pixabay

 

 

 

Comentarii