Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Finanțelor, în așteptarea evaluării Standard & Poors: Sper la o păstrare a ratingului. Aş fi surprins să nu fie apreciată performanţa din primul trimestru

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 iunie 2020 Etichete: , ,

Agenția Standard & Poors își prezintă vineri raportul care va arăta decizia cu privire la ratingul de țară al României. Evenimentul este așteptat cu îngrijorare de Guvern, pentru că în funcție de acest indicator depind costurile cu care țara noastră își va putea finanța deficitul bugetar în următoarea perioadă.

Într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, arată un optimism moderat în legătură cu păstrarea actualului rating. Cîțu se bazează pe creșterea economică de 2,4% din primul trimestru al acestui an, cea mai ridicată din Uniunea Europeană.

„Faptul că am avut creştere economică în primul trimestru a resetat toate modele macroeconomice. Erau acele scenarii apocaliptice la începutul anului, dar nu mai pot să existe acum pentru că orice scenariu are la bază un model econometric şi acel model econometric trebuie reanalizat cu această informaţie. Deci situaţia e îmbunătăţită natural prin faptul că am avut o etapă. De aceea, am ţinut foarte mult şi în discuţiile cu colegii mei şi în măsurile pe care le-am luat să fie măsuri care să ajute economia reală. Şi am lăsat foarte mulţi bani în economie în martie şi aprilie şi mai. Măsurile pe care le-am luat de exemplu pe fiscalitate, nu vorbesc despre altceva, înseamnă un ajutor implicit companiilor cu amânarea taxelor sau scutiri de taxe, bonificaţii, de 15 miliarde de lei doar pentru martie şi aprilie. Deci vă daţi seama că această infuzie de capital, bani care au rămas în companii şi acestea ştiu foarte bine ce să facă cu ei, e clar că au ajutat economia şi s-a văzut. De aceea spun că eu sunt un optimist moderat. Cred că agenţiile de rating vor lua în calcul exact ce am făcut în aceste luni şi nu pot să ignore, nu au cum să ignore succesul emisiunii de obligaţiuni şi nu au cum să ignore că am păstrat creştere economică în primul trimestru. Sper la o păstrare a ratingului. Aş fi surprins să nu fie apreciată performanţa din primul trimestru”, a afirmat Florin Cîţu.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW