Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Energiei: Nu se poate vorbi despre plata în ruble a gazelor. România nu are un contract cu Gazprom

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 25 martie 2022

Statul român nu are un contract cu Gazprom, astfel că nu avem de ce să ne facem griji privind plata gazelor rusești în ruble, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ședința de guvern de vineri, 25 martie.

„Statul român nu are un contract cu Gazprom, companiile private din România nu au contracte cu Gazprom. Există intermediari ai Gazprom care vând gaze în România, la preţ legat de hub-urile de la Viena sau Amsterdam, în euro, iar aceste contracte se discută şi se negociază la nivelul companiilor, nu la nivelul statului român. O modificare unilaterală nu poate fi făcută într-un anumit contract. Nu cred că se poate vorbi în România despre plata în ruble a gazelor, pe contractele care sunt în vigoare”, a dat liberalul asigurări, citat de News.ro.

Întrebat dacă statul român va fi afectat de decizia liderului rsu, Vladimir Putin, Virgil Popescu a răspuns negativ.  „Nu există acest risc”, a punctat ministrul Energiei.

Rusia nu poate șantaja Europa cu resursele sale energetice și nu i se va permite să eludeze sancțiunile cerând ruble pentru livrările sale de petrol și gaze, a declarat joi seara, 24 martie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Aceasta ar fi o decizie unilaterală și o încălcare clară a contractului”, a spus Von der Leyen despre cererea Rusiei de a fi plătită în ruble pentru gazele pe care le livrează.

„Ar fi o încercare de a eluda sancțiunile. Nu vom permite ca sancțiunile noastre să fie eludate. Vremea în care energia putea fi folosită pentru a ne șantaja a luat sfârșit”, a punctat șefa CE, citată de Reuters.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat joi noaptea, după participarea la Consiliul European, la ce să ne așteptăm în acest caz.

„Pe agenda Președintelui Biden în venirea sa în Europa era și o discuție despre reducerea dependenței europene de gazul și petrolul rusești. Ce soluție a propus Președintele Biden în discuția pe care ați avut o mai devreme? Și, în aceeași idee, Președintele Putin de data aceasta a anunțat că își dorește ca statele care nu au fost prietenoase cu Rusia să plătească gazul în ruble și am văzut reacția șefei Comisiei Europene că Europa nu își dorește acest șantaj și contractele nu se pot schimba în mod unilateral. La ce să ne așteptăm?”, a cerut să știe un jurnalist.

Șeful statului a evocat faptul că „contractele sunt contracte” și „nu cred că se va merge mai departe pe această linie, însă în discuția cu Președintele Biden evident că am discutat și despre energie”.

„Măsurile sunt (…) renunțarea graduală la importul de gaze și de petrol din Rusia și trecerea pe alți furnizori, în paralel reducerea la modul general a dependenței Uniunii Europene de acești purtători de energii fosile, adică gaz, petrol și înlocuirea cu regenerabile sau în cazul nostru, al României, de exemplu, cu nuclear, dar foarte important, Președintele Biden a spus că în Statele Unite se va crește producția de gaz și petrol, în așa fel încât poate să furnizeze pentru Europa aceste resurse, până când, sigur, regenerabilele sau energia nucleară sunt suficient de bine dezvoltate pentru a renunța gradual”, a explicat șeful statului.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat Gazprom să convertească în ruble contractele de petrol și gaze cu „țările ostile” pentru a stimula moneda națională.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/ministrul-energiei-nu-se-poate-vorbi-despre-plata-in-ruble-a-gazelor-romania-nu-are-un-contract-cu-gazprom/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW