Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Educației, ultimele detalii despre redeschiderea școlilor / Cîmpeanu: Am alocat 30 de milioane de euro pentru plata orelor remediale

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 3 februarie 2021

Ministrul Educației a anunțat că profesorii vor fi remunerați cu 200 de lei/copil/lună pentru orele suplimentare prin care se va încerca recuperarea materiei, după ce școlile din România au fost închise, iar elevii au fost nevoiți să participe la cursuri online. Sorin Cîmpeanu a precizat că școlile sunt pregătite pentru a fi redeschise, iar măsurile pe care acestea vor fi nevoite să le respecte vor face obiectul unui ordin comun dintre ministerul de resort și Ministerul Sănătății.

Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care a fost alocată suma de 30 de milioane de euro pentru plata orelor remediale.

În semestrul al doilea al acestui an școlar, suma de 30 de milioane de euro va avea ca destinație exclusivă derularea și plata orelor remediale. Plata se va face către școli, într-un cuantum de 0,4 ISR, 200 de lei pe lună pentru fiecare elev cuprins în grupul țintă. Pot să vă spun că în grupul țintă vor fi cuprinși elevii care au înregistrat dificultăți cu privire la învățământul online, elevii aflați în situație de risc cu privire la neîncheierea situației școlare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Ordinul comun dintre Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, care va stabili regulile sanitare pe care actorii implicați în procesul educațional vor fi nevoiți să le respecte, va fi publicat în cursul zilei de miercuri sau, cel mai târziu, joi. Sorin Cîmpeanu a dat, în schimb, anumite detalii despre desfășurarea cursurilor.

S-a precizat că se renunță la acel scenariu hibrid.(…) S-a dovedit a fi ineficient din punct de vedere educațional(…)Regulile de distanțare vor fi adaptate la specificul și realitățile școlilor(…) Mobilierul să fie repartizat cât mai distanțat posibil. Regulile de distanțare e bine să se păstreze, mai ales între grupe de copii diferite. Este irealist să pretinzi distanțare fix de 1 metru. E importantă distanțarea, dar să fie aplicată în condiții reale”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul susține că la 2 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 într-o clasă, cursurile vor fi suspendate doar pentru acea grupă de elevi. În schimb, la 2 cazuri confirmate în rândul cadrelor didactice, activitatea va fi suspendată în toată școala.

În ceea ce privește testarea elevilor, Cîmpeanu a afirmat că există teste antigen, în schimb, școlile din România se confruntă cu un deficit de personal medical.

Partea de testare este foarte importantă. Susținem proiectul Ministerului Sănătății, prin care se intenționează testarea cu teste antigen. Aceste teste antigen există, avem nevoie de personal. Tot personalul cu competențe medicale din Ministerul Educației e constituit din 113 medici și 268 de asistenți medicali. Personalul de medicină școlară din Ministerul Sănătății, 788 de medici medicină generală plus 3000 de asistenți medicali. Personalul ce prezintă competențe medicale: 5.000 de persoane pentru 17.000 de școli(…) E nevoie de personalul medical nu numai pentru testare, dar și pentru situații în care apar cazuri în timpul orelor”, a explicat ministrul.

Peste 37 de milioane de măști și peste 1 milion de litri de dezinfectant au fost achiziționate pentru școlile din România, potrivit unor date transmise de inspectoratele școlare.

CITEȘTE ȘI: Care sunt scenariile în funcție de care elevii se vor reîntoarce la școală / Precizările ministrului Educației

Reamintim școlile vor fi redeschise din data de 8 februarie, în funcție de contextul epidemiologic din fiecare localitate în parte.

Stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual, se vor desfășura cu prezența fizică, în timp ce decizia privind redeschiderea universităților va fi luată de către conducerea fiecărei instituții de învățământ superior în parte, potrivit unei hotărâri CNSU.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW