Saturday, July 2, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Educației anunță un prim rezultat pozitiv la testarea pe bază de salivă a elevilor

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 6 decembrie 2021

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat luni, 6 decembrie, că a fost înregistrat un prim rezultat pozitiv la testarea pe bază de salivă a elevilor, în urma administrării acestui tip de teste în unitățile școlare, care a început astăzi. Acum, rezultatul pozitiv trebuie confirmat cu un test PCR RT.

Elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid continuă activitatea didactică în regim online şi poate relua cursurile cu prezenţă fizică doar după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.

Cei care nu prezintă acest rezultat vor relua cursurile cu prezenţă fizică abia după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obţinut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

„Avem un prim rezultat pozitiv la testarea pe bază de salivă a elevilor (…) Mă bazez pe responsabilitatea profesorilor, a părinților. Este important să se raporteze corect și în timp rezultatul testelor, dacă este pozitiv”, a declarat ministrul Educației luni, 6 decembrie.

Elevul cu rezultat pozitiv la testul pe bază de salivă învață la Colegiul National I.L. Caragiale din Capitală.

Ministrul Cîmpeanu a mai precizat că în 216 de școli testarea este asigurată în unitatea de învățământ, în alte peste 400 de școli testarea elevilor se face în sistem hibrid, atât de către profesori, cât și de către părinți, iar în restul unităților școlare administrarea testelor este făcută la domiciliul elevilor.

Referitor la faptul că mai multe kit-uri de testare pe bază de salivă au fost puse în vânzare pe site-uri online, Cîmpeanu a explicat că nu vor fi multe situații în care părinții vor da dovadă de iresponsabilitate.

„Testarea a început astăzi. V-am spus ce cazuri confirmate avem. Nu vor fi multe situații în care părinții vor da dovadă de iresponsabilitate. Eu prefer să sesizez marea majoritate a părinților care sunt responsabili și nu fac astfel de lucruri”, a adăugat el.

Cîmpeanu a reiterat că testele sunt foarte ușor de asamblat și administrat.

„Împreună cu dl. ministru al Sănătății, Alexandru Rafila și inspectorul școlar am filmat cât de simplu este să asamblezi și să faci testele. Toți profesorii s-au implicat, aceste teste au putut fi ambalate chiar dacă au fost livrate în cutii cu 50 de bucăți, așa cum au fost livrate în toată Europa, am cerut Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) să ne pună la dispoziție teste ambalate individual pe viitor”, a mai punctat ministrul Educației.

Context

Testele pe bază de salivă au ajuns în unitățile de învățământ la finalul lunii noiembrie. Sorin Cîmpeanu a anunțat anterior că școlile vor decide dacă au condițiile necesare pentru a testa elevii înaintea orelor de curs sau dacă această sarcină le revine părinților, decizia fiind luată de Consiliul de Administrație al unităților școlare.

În școlile în care testarea este făcută de personalul didactic, este nevoie ca părinții să își dea acordul pentru ca minorul să fie testat.

Elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid continuă activitatea didactică în regim online şi poate relua cursurile cu prezenţă fizică doar după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.

Cei care nu prezintă acest rezultat vor relua cursurile cu prezenţă fizică abia după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obţinut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

Ce se întâmplă după rezultatul pozitiv la un test pe bază de salivă, potrivit ordinului comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii care reglementează utilizarea acestor teste:

„a. persoanele responsabile din cadrul unităţii de învăţământ vor realiza testarea preşcolarilor/elevilor în conformitate cu Instrucţiunea Ministerului Sănătăţii nr. CAZ/4216/19.11.2021 şi vor putea fi instruite de echipe de voluntari formate din medici, studenţi la facultăţile de medicină, asistenţi medicali şi alte categorii de personal cu competenţe în domeniul medical, sub coordonarea DSP/DSPMB;

b. persoanele responsabile din cadrul unităţii de învăţământ se vor informa corespunzător în ceea ce priveşte procedura aplicabilă colectării testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios. În situaţia colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităţilor de învăţământ, acestea se vor arunca în coşuri de gunoi prevăzute cu capac şi pedală prevăzute cu sac de gunoi, şi vor fi colectate şi eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale. Întreaga procedură va fi încheiată cu dezinfecţia corectă a mâinilor;

c. în cazul preşcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la un test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă în unitatea de învăţământ, se aplică prevederile pct. 4. Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19;

d. în cazul preşcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă la domiciliu, părinţii/reprezentanţii legali au obligaţia de a comunica în scris sau electronic, unităţii de învăţământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11 rezultatul testului;

e. unitatea de învăţământ raportează DSP/DSPMB cazurile cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivăîn vederea asigurarii testarii lor prin test certificat antigen rapid sau RT-PCR;

f. unitatea de învăţământ păstrează evidenţa preşcolarilor/elevilor testaţi pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW