Sunday, November 27, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Educației a anunțat că 82.000 de tablete ar putea fi distribuite începând cu 9 septembrie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 septembrie 2020 Etichete: , , ,

O companie care a câştigat licitaţia pentru asigurarea a trei loturi de tablete destinate elevilor, iar firma este pregătită să înceapă distribuţia a 82.000 de de dispozitive începând cu data de 9 septembrie, în eventualitatea în care nu vor fi depuse contestații, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie.

„Din martie, m-am preocupat, am tot spus că trebuie să avem tablete. În mai am primit banii de la Guvern și i-am alocat pentru achiziționarea a 250.000 de tablete. Am dat banii către ONAC, care se ocupă de achizițiile centralizate. S-a realizat destul de târziu, nu știu de ce, că noi nu putem verifica. Am aflat că e un câștigător pentru trei loturi. Deci au fost nouă loturi și au câștigat pentru trei. Sunt 82.000 de tablete. Data de opt înțeleg de la ONAC că e ultima zi în care se pot depune contestații la licitații. Până acum nu s-au depus contestații. Dacă nu se depun, 82.000 de tablete, pe 9, înțelegem că operatorul care a câștigat începe distribuția. A fost un necesar stabilit de 250.000. El a fost transmis de inspectoratele școlare. Ele au făcut un inventar, l-au transmis la Minister și pe baza lui, noi am putut fundamenta această achiziție”, a afirmat Monica Anisie la B1 TV.

Pe de altă parte, Monica Anisie susține că necesarul de dispozitive mobile va fi asigurat printr-o altă achiziție făcută cu finanțare de la Banca Mondială de aproximativ 60.000 de laptopuri și achiziții directe ale școlilor și inspectoratelor.

„E adevărat că nu m-am bazat doar pe această achiziție, foarte mulți primari deja au luat tablete pentru școli, dar la Minister există un proiect cu Banca Mondială, prin care liceele vor primi laptopuri și echipamente electronice, inclusiv table inteligente. Și în cazul tabletelor și a laptopurilor, școala primește și dă în comodat elevilor. Sunt 1.164 de licee și aproximativ 60.000 de laptopuri. E tot o achiziție și suntem în desfășurare. În același timp, școlile pot achiziționa și să se deconteze sumele prin fonduri europene. Au fost alocate de către Guvern 175 de milioane de euro. Noi discutăm acum cu școlile, am dat deja dispoziție, i-am rugat pe colegii din inspectorate să fie ajutate școlile să achiziționeze direct. Pot lua și inspectoratele și autoritățile școlare. E vorba aici de echipamente electronice, materiale sanitare și containere sanitare. Sunt 500.000 de tablete. E un milion de euro doar pentru tablete”, a adăugat Anisie.

Totodată, ministrul a precizat că tabletele vor ajunge la elevii care nu dispun de dispozitive prin care pot învăța la domiciliu și provin din medii defavorizate.

„La cine ajung cele 82.000 de tablete? Există un Ordin de ministru elaborat încă din iulie. E vorba de programul Școala de acasă”, cu cele 250.000 de tablete. Acolo e prevăzut faptul că fiecare inspectorat școlar va realiza o procedură de distribuire, vorbim de criterii generale deja prevăzute în ordin: copiii care nu au niciun dispozitiv și provin din medii defavorizate sau acei copii care nu au un dispozitiv propriu. Deci vorbim de dispozitivul propriu”, a transmis ministrul.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW