Friday, May 27, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Economiei vrea modificarea legii care interzice vânzarea participațiilor statului

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 septembrie 2020 Etichete: ,

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat joi că prin care Parlamentul a interzis Guvernului, pe o perioadă de doi, vânzarea participaţiilor deţinute de stat la companii, trebuie modificată.

„E vorba de acea celebră lege – 173/2020, prin care Parlamentul, pe o perioadă de doi ani, a interzis Guvernului vânzarea participaţiilor statului, deţinute de stat la companii. Iar prin interpretarea Curţii Constituţionale, participaţia statului înseamnă şi acţiuni şi active. Ce se întâmplă, care este mărul otrăvit şi ce probleme o să avem dacă nu vom corecta rapid această lege? Avem în industria de apărare, pe ordonanţa 6, aprobate programe de restructurare, vorbim inclusiv de înstrăinarea anumitor active, a unor active sociale. Apoi la Compania Energetică Oltenia avem extraordinar de multe active sociale. Avem biserici, avem cimitire, avem cantine pentru care se plăteşte în continuare amortizare, se plătesc impozite, dar care nu aduc venituri, sunt prinse în programul de restructurare. În zona nucleară, în zona Nuclearelectrica, avem un memorandum prin care dorim un circuit integrat al producerii de energie electrică din punct de vedere nuclear şi în baza acestui memorandum uzina de la Feldioara trebuie vândută către Nuclearelectrica. Toate aceste lucruri sunt blocate de această lege care, după părerea mea, face foarte mult rău”, a spus Popescu, la începutul şedinţei de Guvern, citat de AGERPRES.

Actul normativ stipulează că, de la data intrării în vigoare, se interzice pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută, conform actului normativ.

Context

Proiectul de Lege a fost inițiat de PSD și a fost adoptat de Senat în data de 19 mai, fiind votată decizional de către Camera Deputaților pe 10 iunie.

Ulterior, acesta a fost atacat la CCR de către Partidul Național Liberal, dar, pe data de 14 iulie, judecătorii Curții au decis că actul normativ este constituțional. Klaus Iohannis a promulgat legea pe 13 august.

Premierul Ludovic Orban declarase, la începutul lunii februarie, că toate companiile de stat trebuie listate la bursă, deoarece acest lucru ar avea mai multe avantaje: evaluarea companiilor s-ar face de către piețe și ar crește transparența acestora.

În noiembrie 2019, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunțase că CEC Bank va fi listată la BVB.

Sursa foto: Facebook / Virgil Popescu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW