Tuesday, May 17, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Economiei: Am vorbit cu premierul, susţinem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 6 mai 2021

După ce premierul s-a declarat surprins de adresa transmisă Parlamentului de ministrul economiei pentru a amâna dezbaterile legate de Legea pentru implementarea rețelelor 5G, Claudiu Năsui a precizat că a discutat cu Florin Cîțu în legătură cu acest subiect, concluzia fiind susținerea fără echivoc a proiectului de act normativ.

„Am vorbit cu premierul, susţinem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament. Am primit precizări din partea Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct naţional de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct naţional de contact suntem obligaţi, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituţiilor relevante”, a subliniat Năsui, într-o declaraţie remisă Agerpres.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a trimis ministerului precizări în care sublinia că România pregăteşte o lege pentru introducerea infrastructurii 5G, care dacă ar conţine reglementări de natură tehnică, potrivit Directivei 2015/1535, Comisia ar trebui notificată în privinţa lor.

„În urma unei analize la nivelul guvernului conform căreia actul normativ nu se supune procedurii de notificare, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe. Trimiterea notificării de către Minister nu schimbă cu nimic susţinerea legislaţiei privind 5G în România. Este o chestiune tehnică de comunicare cu Comisia”, a explicat oficialul.

Florin Cîțu s-a declarat surprins de solicitarea lui Năsui

Chestionat în legătură cu adresa transmisă de ministrul economiei, prim-ministrul Florin Cîțu a susținut că nu a purtat discuții pe această temă.

„Mă surprinde o astfel de decizie, nu ştiam că a luat o astfel de decizie. Mesajul meu este ferm şi clar – am aprobat un proiect de lege în Guvern şi l-am trimis şi în coaliţie, decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament cât mai rapid. Nu am avut această discuţie cu ministrul Economiei, o să am, nu înţeleg de ce ar încerca să amâne un astfel de proiect foarte important pentru industria tehnologică din România”, a afirmat Florin Cîţu, citat de News.ro.

Context

Pe 15 aprilie Guvernul a aprobat și trimis către Parlament proiectul de Lege pentru dezvoltarea rețelelor de internet 5G în România. Inițiativa prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Sursa foto: Facebook / Claudiu Năsui

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW