Ministrul Digitalizării: Proiectul de cloud guvernamental va pune datele românilor într-un loc sigur
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a transmis, joi, 3 noiembrie, în cadrul evenimentului „România Digitală-România Liberală”, că, în următorul an, țara noastră „va face un adevărat salt” din perspectiva serviciilor publice digitale.
Burduja a menționat în acest sens proiectul cloudului guvernamental, asupra căruia a fost încheiată dezbaterea publică, la finalul lunii octombrie.
„Avansăm cu proiectul de cloud guvernamental care va pune datele românilor într-un loc sigur, dar care, mai important, va asigura interoperabilitatea(…)
Instituțiile știu astăzi că nu mai sunt proprietarele datele cetățenilor, ci cetățenii au proprietate asupra acestor date și singurul lucru pe care trebuie să îl facă e să asigure comunicarea și să nu îi mai pună pe drumuri pe la ghișee”, a declarat ministrul Digitalizării.
Anterior, premierul Nicolae Ciucă a spus despre cloudul guvernamental că „va schimba complet paradigma serviciilor publice din România”. Detalii, aici.
Cloudul guvernamental menționat de cei doi oficiali este unul dintre obiectivele principale asumate de România prin Planul Național de Redresare și Rezilență.
Concret, este vorba de o platformă ce va putea fi accesată de fiecare cetățean român cu conexiune la internet. Românii vor avea, astfel, acces direct la toate serviciile publice, vor putea solicita și primi documente „de oriunde, oricând” și vor putea avea acces la un istoric al interacțiunilor cu administrația, fără să mai fie nevoiți să se deplaseze fizic la instituții. Cel puțin asta arată proiectul tehnic al cloudului guvernamental.
Proiectul își propune să reducă birocrația „prin eliminarea proceselor administrative redundante sau perimate”, să asigure „o mai bună colaborare și o partajare rapidă a informațiilor între toate instituțiile guvernamentale”, să protejeze instituțiile publice de atacurile cibernetice și să crească eficiența sistemului administrativ, potrivit sursei citate.
Platforma va fi administrată operațional de Autoritatea pentru Digitalizarea României, va fi implementată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, iar securitatea cibernetică va fi asigurată și de Serviciul Român de Informații.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii