Saturday, October 1, 2022
Jurnalism corect


Vela: Ne dorim ca după 15 mai să nu mai fie nevoie de declaraţii pe propria răspundere, dar să nu fie o explozie de cazuri de infectări

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 4 mai 2020 Etichete: , ,

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat luni că se analizează ca după 15 mai să nu mai fie nevoie de declarație pe proprie răspundere decât în zonele aflate în carantină.

„Vor fi toate deplasările în altă zonă, în altă analiză şi, probabil sau aproape sigur, nu vor avea nevoie de acele declaraţii. Noi ne dorim să nu aibă nimeni nevoie de declaraţii, în ipoteza în care trendul va fi descendent al cazurilor înregistrate în statistica medicală şi vom fi încă două săptămâni la fel de responsabili. Mai sunt două săptămâni până la această decizie şi ne dorim toţi, din tot sufletul, să nu fie o explozie de cazuri care ar putea să pună în pericol perspectiva optimistă la care ne gândim cu toţii (…). Noi avem în analiză şi dorim să nu mai fie declaraţii pe proprie răspundere decât în zonele carantinate”, a spus Vela, la Antena 3.

Vela a explicat că decizii egate de ce se va întâmpla după 15 mai vor fi luate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, într-o ședință care va avea loc premergător expirării stării de urgență și va fi prezidată de premier.

Totodată, CNSSU ar putea decidă, în perioada stării de alertă, şi carantinarea unor zone.

„În această noapte am introdus în carantină un cartier din Buzău pentru că s-au înregistrat brusc câteva cazuri pozitive – 19 cazuri. (…) În aceste cazuri de inconştienţă sau de risc major nu este exclusă ipoteza ca şi după 15 mai, prin decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, să apară asemenea decizii care implică abordarea unor măsuri restrictive pentru oprirea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus”, a indicat Vela.

Întrebat dacă se mai dau amenzi în starea de alertă, el a spus că toate deciziile de sancţiune vor fi decise de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

„Starea de alertă va fi declarată de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi va fi gestionată de acest comitet care analizează propunerile unui grup tehnic care va analiza situaţiile în teren, situaţia epidemiologică. Toate deciziile de sancţiune sunt decise atunci de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Dacă în decizia comitetului va fi preluată norma imperativă cu măsura coercitivă pentru a fi aplicată şi în starea de alertă, atunci se va aplica, dacă nu va fi preluată norma, nu se va aplica. Nu pot să vă spun acum dacă se aplică sau nu. Tot ce se va decide va depinde de norma epidemiologică”, a mai explicat ministrul Vela.

Ministrul de Interne a mai explicat faptul că deciziile legate de persoanele în vârstă vor fi luate tot în cadrul ședinței CNSSU.

„Părerea mea personală, dacă vom păstra această linie, trendul acesta să fim riguroşi şi să respectăm până în 15 mai toate condiţiile, nu vor mai fi aceste reţineri. Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă să avem cazuri gen Buzău, se va decide de către epidemiologi, nu de către politicieni. (…) Ce vom face ca perspectivă după 15 mai, va fi, cu siguranţă, să lăsăm persoanele peste 65 ani să poată ieşi liber, dar să impunem nişte condiţii, gen să poarte mască, să fie o anumită distanţă în mijloacele de transport, dacă se duc la serviciu să fie decalat programul, să fie luată temperatura cu termometrul digital”, a menţionat Marcel Vela.

Președintele a anunțat că starea de urgență va fi înlocuită de starea de alertă

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, luni, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19, la care a participat și prim-ministrul, Ludovic Orban și o parte din miniștri implicați în gestionarea crizei.

„Am finalizat întâlnirea pe care am avut-o. Am analizat situația. Încep cu ceva legat de zilele care au trecut. Weekendul de 1 Mai. Lucrurile au stat destul de bine. Sunt foarte mulțumit față de cum au reacționat oamenii la apelul autorităților. Lucrurile au decurs bine.

Am analizat mai multe chestiuni astăzi. Starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret. Data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Din 15 mai vom intra într-o stare de alertă. Starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă.(…)Situația nu s-a îmbunătățit încă. Epidemia nu a trecut

Câteva lucruri se schimbă. (…)După 15 mai putem în principiu să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar să nu exagerăm. Nu va trebui să declarăm unde mergem. (…)Relaxarea se va face treptat. În pași, cam din două în două săptămâni. Din 15 mai se vor deschide saloanele de coafură, frizerie, cabinetele stomatologice, se vor redeschide muzeele, dar toate în condiții speciale.

Măsurile de relaxare nu se aplică în localitățile aflate în carantină.(…)Vor fi restricționate deplasările în afara localității(…)Sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane(…)Sportivii de performanță vor putea în condiții foarte speciale să înceapă cantonamentele dar nu vor începe campionatele sportive. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori.(…)Nu pot să nu menționez o temă adusă în discuție săptămâna trecută”, a declarat președintele României.

Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW