Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul de Interne, înainte de votul decisiv pentru aderarea la Schengen: Vom accepta orice compromis în interesul României

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 8 decembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Joi, 8 decembrie, are loc Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), unde aderarea Croației, României și Bulgariei la Spațiul Schengen reprezintă primul punct de pe ordinea de zi. Ministrul de Interne a explicat că, în cel mai optimist scenariu, astăzi s-ar lua decizia ca frontierele terestre să fie ridicate la 1 ianuarie, iar frontierele aeriene în martie 2023. În schimb, luând în calcul opoziția Austriei, Lucian Bode a mai adăugat că România va accepta orice măsură de compromis luată „în interesul” țării.

Aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen va fi dezbătută și votată de miniștrii de Interne europeni între ora 10:00 și 12:15, potrivit programului Consiliului JAI.

Șansele României și Bulgariei sunt, însă, scăzute, întrucât o decizie favorabilă trebuie luată în unanimitate, iar cancelarul austriac, Karl Nehammer, a reiterat miercuri seară că Austria se opune extinderii Schengen. Totodată, Nehammer a avansat un nou calendar pentru aderarea celor două state estice. Detalii, aici.

Un diplomat european citat de Reuters a întărit afirmațiile cancelarului austriac, menționând că România și Bulgaria ar putea fi lăsate pe dinafară „pentru cel puțin jumătate de an, până când vom reveni asupra problemei”.

Bode: Un moment de cotitură pentru istoria României și a UE

Este un eveniment important, pe care îl așteptăm de 15 ani, de la momentul aderării la UE și de 11 ani de când îndeplinim toate condițiuile impuse de acquis-ul Schengen. România se comportă ca un stat Schengen de 11 ani”, a declarat Lucian Bode, la Bruxelles, înainte să intre la lucrările Consiliului JAI.

Ministrul de Interne a menționat că „este un moment de cotitură în istoria României și istoria Uniunii Europene”.

Aderarea la Schengen este o aspirație legitimă a cetățenilor României. Doresc să le mulțumesc cetățenilor români pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă în acești ani. Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru – respect. Pentru că România respectată în UE este suma respectului câștigat de fiecare român din partea UE. Cetățenii români își doresc să trăiască, să se dezvolte într-un spațiu prosper, spațiu sigur. Mandatul meu este foarte clar și simplu. Voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la Spațiul Schengen”, a adăugat Bode.

Cât despre opoziția Austriei, Bode a precizat că încă nu știe dacă oficialii de la Viena au fost convinși să nu se mai opună aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen și a menționat că „va încerca” să se întâlnească cu omologul Gerhard Karner.

Aici toate lucrurile se negociază, poate avea loc un compromis și orice compromis în interesul României îl vom accepta”, a mai spus Bode.

Referitor la scenariul prin care aderarea României ar fi dezbătută separat de aderarea Bulgariei, Bode a precizat că „ne dorim să intrăm împreună”, dar a subliniat că „interesul României e mai sus de orice”.

Vreau să mulțumesc președinției cehe (n.r. a Consiliului UE), Comisiei Europene, statelor membre care ne-au susținut pe acest parcurs, ne susțin și acum, mulțumesc Parlamentului European.

Se cuvine să mulțumim președintelui, prim-ministrului, guvernului, parlamentului, tuturor partidelor politice, presei, pentru că efortul depus de noi toți ne-a adus azi în situația în care un proiect de țară să poată fi votat. Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv, adică mă gândesc la un vot pentru aderare, astăzi, și ridicarea controalelor la frontieră să se realizeze în anul 2023”, a adăugat ministrul de Interne, care și-a încheiat declarația de presă cu expresia „Doamne ajută României!”.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii