Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Ministrul austriac de Interne: Nu suntem deschiși pentru extinderea Spațiului Schengen

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 23 august 2023 Etichete: , ,

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut miercuri, 23 august, la Viena, o întâlnire cu omologul austriac Gerhard Karner, opozant al admiterii României în Spaţiul Schengen. Karner a anunțat, într-o conferință de presă comună cu Predoiu, că Austria se opune extinderii Spațiului Schengen. 

„Poziția noastră este că sistemul Schengen ca întreg nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia”, a declarat ministrul austriac de Interne.

Ministrul Predoiu a subliniat că discuțiile au fost „amicale, dar extrem de serioase”, având ca scop dezvoltarea unei colaborări solide între cele două țări.

„Discuțiile au fost amicale, dar foarte serioase. Obiectivul meu și al domnului ministru a fost să construim astăzi un început de colaborare, să întoarcem pagina în ceea ce privește subiectul Schengen, să clădim acea încredere care să ne ducă pe cel mai scurt drum (…) Nu am venit aici și nu am inițiat discuția în paradigma ministrului care vine și cere și al celuilalt care refuză. Dovada este rezultatul din decembrie în 2022. Modul corect de lucru este de a identifica probleme fiecărei părți și de a găsi soluții. Am vrut să mă asigur dacă există reproșuri și slăbiciuni în modul în care România își protejează frontierele. Am fost foarte fericit să constat că și Austria vede aceste progrese”, a spus Predoiu.

Aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă, la finalul anului trecut, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE, desfăşurat la Bruxelles, cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Ţărilor de Jos.Viena își motivează veto-ul prin acuzația că România nu oprește migranții ilegali care ajung ulterior în Austria.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW