Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Primul site de știri închis pentru răspândirea de fake news. Ministrul de Interne, solicitare către ANCOM

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 18 martie 2020 Etichete: , , ,

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis miercuri către ANCOM propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a site-ului „stiridemoment.ro”, pentru publicare de fake news. Poliția efectuează cercetări în acest caz pentru infracțiunea de comunicare de informații false. 

Grupul de Comunicare Strategică menționează că site-ul a publicat știri false și alarmiste care pot genera comportamente sociale neadecvate.
„Propunerea este întemeiată în baza articolului 54 din Decretul Prezidențial numărul 195/2020.
Grupul de Comunicare Strategică a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că site-ul menționat selectează și preia trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor. Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală.
Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact.”

Exemplu de fake news „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”

„Un exemplu concret este articolul cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, datat cu 15 martie 2020. Titlul materialului nu are legătură cu ceea ce se prezintă în conținutul articolului, respectiv o declarație a domnului Dan Șucu, proprietar al grupului Mobexpert, din data de 15 martie 2020, în care domnia sa anunță decizia referitoare la compania pe care o conduce: https://www.facebook.com/MOBEXPERT/photos/a.904856669556659/3661410340567931/. Informațiile prezentate în titlul articolului au fost infirmate în mod oficial de reprezentanții companiilor în cauză, prin comunicatul dat publicității în data de 18 martie a.c. de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.” a transmis Grupul de Comunicare Strategică

 

Sursa foto: annenbergpublicpolicycenter.org

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW