Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


Ministrul de Finanțe: Presiunea pe buget este mare, însă anul acesta se va închide magistrala de metrou către Drumul Tabelei. Se va face și autostrada Sibiu-Pitești

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 24 aprilie 2020 Etichete: ,

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că presiunea pe buget este mare, însă nu atât de mare încât statul să nu își poată plăti facturile. Liberalul a declarat că anul acesta se fa face autostrada Sibiu-Pitești și se va închide magistrala de metrou către Drumul Taberei.

„Noi nu am oprit niciun santier in Romania. In al doilea rand, rectificarea bugetara este prima pe care o tin eu minte care nu ia bani de la Ministerul Transporturilor. Din contra, am suplimentat veniturile la Ministerul Transporturilor cu 135 de milioane de lei. Vom suplimenta, daca este nevoie, si la rectificarea bugetara urmatoare.

Sunt optimist: am vazut ca economia performeaza mai bine decat ma asteptam. Dupa primele zile cand s-a oprit totul, a parut ca o sa fie un soc mult mai puternic. M-am uitat si la venituri si va spun ca avem rezultate bune, dupa ce am discutat cu companiile care functioneaza astazi si au inceput sa plateasca.

Lucrurile arata OK. Presiunea pe buget este mare, dar nu atat de mare. Statul isi plateste facturile, iar in martie am platit 4 miliarde de lei rambursari de TVA.

Va spun ca Sibiu-Pitesti se face anul acesta, se va inchide magistrala de metrou catre Drumul Taberei, extinderea Aeroportului Otopeni sper sa inceapa anul acesta, studii de fezabilitate la acel drum de ocolire la Comarnic”, a spus ministrul de resort, joi seara, la TVR 1.

Ministrul de Finanțe a menționat că în ceea ce privește împrumuturile, statul efectuează aceste operațiuni pentru a se asigura că plătește la timp pensii, salarii, facturi, dar și pentru a menține investițiile în economie.

„E un semn foarte bun (ca bancile cumpara – n.red.). Astazi, toate tarile din lume cauta finantari pentru deficite care s-au dublat, s-au triplat, depinde de la o tara la alta. Reusim cu fiecare licitatie sa ne finantam. De fiecare data imprumutam putin mai mult decat avem nevoie, iar asta inseamna ca este apetit pentru Romania, exista incredere in masurile acestui guvern.

Romania a fost printre primele tari care a venit cu masuri proactive si pentru momentul crizei, dar si cu masuri care vor avea efecte in perioada urmatoare. Este important sa ne imprumutam, pentru ca prin imprumuturi ne asiguram ca facem plata la timp a pensiilor, salariilor, facturilor, mentinem investitiile in economie.

Avem nevoie de aceasta finantare”, a subliniat oficialul.

Florin Cîțu a mai transmis că recenta rectificare bugetară a permis alocarea unor sume de bani mai mari Ministerului Muncii, care plătește șomaj tehnic pentru românii care au fost grav afectați de criza de Covid-19.

„Romania are un deficit, asta inseamna ca veniturile la buget sunt mai mici decat cheltuielile si diferenta o facem din imprumuturi. Deficitul pentru 2020 a crescut de la 3,7 la 6,7.

Am folosit aceasta rectificare bugetara pentru a aloca mai multi bani Ministerului Muncii care mai departe plateste somaj tehnic pentru o mare parte dintre romanii care, din pacate, astazi, sunt afectati de aceasta criza.

Am alocat aproape aproape un miliard de euro catre Ministerul Sanatatii, dintre care un miliard de lei se va duce la decontarea concediilor medicale. Cand am preluat acest minister, anul trecut in noiembrie, eram in urma cu aproape doi ani la plata concediilor medicale. Acum am redus la aproape un an”, a apreciat Florin Citu.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW