Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Ministrul de Finanțe: Încă o estimare a teroriștilor economici din Parlamentul României a fost demontată

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 6 iunie 2020 Etichete: , ,

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține o conferință de presă, sâmbătă, în care vorbește despre ratingul României la BBB-/A-3 confirmat de agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s. Liberalul susține că prin acest rating au fost confirmate toate eforturile Guvernului Orban din ultimele luni. 

Cîțu: „Aseară au fost confirmate prin anunțul agenției de rating  toate eforturile acestui Guvern din ultimele luni de zile, cele înainte de criză, dar mai ales cele din timpul crizei.

În contextul în care mai multe țări au avut retrogradarea ratingului, au avut schimbări de outlook, României i s-a reconfirmat ratingul de investiții și cu același outlook.

Despre rating: În primul rând, este clar că încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară. Încă o estimare a teroriștilor economici din Parlamentul României a fost demontată aseară. Ne spuneau că vor fi pline stadioanele cu zeci de mii de victime. Guvernul a gestionat foarte bine criza de sănătate, așa ceva nu s-a întâmplat.

Ne spuneau că economia se prăbușește, România este țara cu creșterea economică cea mai mare din Uniunea Europeană în ultimul trimestru.

Ne spuneau că nu mai împrumută nimeni acest Guvern. Am ieșit pe piețele internaționale, am avut cea mai de succes emisiune de obligațiuni, cel mai mare interes pentru o emisiune de obligațiuni ai investitorilor din această perioadă, dintre toate țările care au participat.

De ce a fost păstrat ratingul pe țară

Și acum, ne spuneau, că vom fi penalizați, nu s-a întâmplat așa ceva. Agenția de rating spune foarte clar care au fost motivele pentru care a păstrat ratingul pe țară.

-În primul rând, încrederea în acest Guvern. Este încredere în oamenii din acest Guvern, în acest Guvern, în politicile acestui Guvern.

-În al doilea rând, se spune foarte clar, că am reușit să convingem investitorii străini în număr foarte mare pentru această perioadă.

-În al treilea rând, creșterea economică din primul trimestru.

În același timp, toată lumea este atentă la ce face acest Guvern în perioada următoare. Vă garantez că în continuare acest Guvern și Ministerul Finanțele Publice va gestiona finanțele României precaut.

Totuși am văzut că sunt discuții despre perspectiva negativă și ni se spune că aceastăperspectivă este responsabilitatea acestui Guvern. Niciodată nu a fost așa.

Agențiile de rating au spus foarte clar de unde vine această perspectivă negativă: <<Finanțele României au fost îngrozitor de prost în ultimii ani de guvernele anterioare>>.

De ce este așa de important acest rating de țară

Pentru că sunt beneficii importante nu doar pentru Guvern, ci pentru toți cetățenii. Ratingul de țară permite României să se împrumute de pe piețele internaționale. Nu este vorba numai de cost, reducerea ratingului ar fi însemnat că am fi fost eliminați de pe piețele internaționale indiferent de cost.

Acest Guvern a reușit și este o premieră, în ultimii 30 de ani în România, să finanțeze un deficit bugetar estimat de 6,7% fără ajutorul unei instituții internaționale, ci doar din piață.

Știre în curs de actualizare

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW