Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Ministrul de Externe ungar: Parteneriatul strategic cu România ne ajută în evitarea crizei economice

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 15 noiembrie 2022

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a făcut marți, 15 noiembrie, o vizită de lucru la Budapesta, la invitaţia ministrului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjártó. La finalul consultărilor politice, ministrul de Externe ungar a declarat că parteneriatul strategic cu România ajută Ungaria în evitarea crizei economice, asigurarea securității energetice și gestionarea afluxului de migranți. 

În cadrul conferinţei de presă comune cu Bogdan Aurescu, ministrul ungar a declarat că acordul de parteneriat strategic a fost semnat în urmă cu 20 de ani şi că menţinerea acestuia este în interesul României, al Ungariei şi al comunităţilor naţionale care trăiesc pe teritoriul celeilalte ţări.

„Există întotdeauna interese contrare, există întotdeauna elemente perturbatoare care fac atât de mult zgomot încât par să fie numeric mai mulţi. Dar adevărul este că guvernele actuale ale celor două ţări au un obiectiv clar, uşor de înţeles şi de văzut pentru toată lumea, şi anume menţinerea acestui parteneriat strategic, pur şi simplu pentru că este bun pentru cele două ţări şi pentru cele două naţiuni”, a subliniat șeful diplomației ungare, citat de News.ro.

Péter Szijjártó a subliniat că parteneriatul strategic este de mare ajutor în abordarea cu succes a trei dintre cele mai importante provocări prezente: cea economică, cea energetică şi cea a migraţiei.

Astfel, șeful diplomației ungare a reamintit că România este a treia cea mai importantă piaţă de export pentru economia din Ungaria, o piaţă pe care mai multe companii ungare importante îşi sporesc constant prezenţa, cum ar fi Mol cu 245 de benzinării, OTP cu 97 de sucursale bancare şi Richter cu peste 600 de angajaţi.

Szijjártó a adăugat că în curând va fi semnat un acord cvadripartit, care va permite ţării să importe electricitate verde din Azerbaidjan, prin Georgia şi România.

La rândul său, în urma întâlnirii, Aurescu a anunțat că anul viitor va fi inaugurată Camera de Comerţ româno-ungară, cu sediul la Budapesta.

„Sunt bucuros că astăzi (marţi – n.r.) facem un pas important în concretizarea acestui subiect, pentru că partea ungară va pune la dispoziţie finanţarea necesară pentru crearea în mod concret a acestei camere – sediul, personal şi aşa mai departe aşa încât să putem ca, în perioada următoare, cât mai curând cu putinţă, la începutul anului viitor, să inaugurăm această Cameră de Comerţ şi promit că voi fi din nou la Budapesta cu această ocazie ca să inaugurăm împreună această Cameră. Noi hotărâsem în luna iulie că vom face acest lucru astăzi, dar, din păcate, nu am reuşit. Sunt convins că de data aceasta este un obiectiv realizabil”, a declarat Bogdan Aurescu, conform sursei menționate anterior.

Potrivit MAE, vizita ministrului de externe Bogdan Aurescu în Ungaria are loc în continuarea vizitelor din acest an la Bucureşti ale Preşedintelui Ungariei, Katalin Novák şi ministrului ungar de externe, Péter Szijjártó.

Șeful diplomaţiei române va mai avea şi întrevederi cu reprezentanţi ai minorităţii române din Ungaria, precum şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri românesc din Ungaria

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW