Monday, May 17, 2021
Jurnalism corect


Ministrul de Externe, după vizita din Republica Moldova: Este nevoie de reforme și de evoluții concrete pe care în ultimele luni nu le-am putut vedea – VIDEO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic , at 30 aprilie 2020 Etichete: , ,

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o întâlnire cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Oleg Țulea. 

Întâlnirea celor doi oficiali vine în contextul în care Guvernul României a decis să acorde un pachet de sprijin în contextul pandemiei de coronavirus.

Un număr de 41 de medici și asistenți medicali din România vor activa, în perioada următoare, în spitalele din Republica Moldova implicate în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Ministrul român al afacerilor externe a avut, joi, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Oleg Țulea și a fost primit de prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu.

Declarația ministrului Bogdan Aurescu

„Vă mulțumesc foarte mult, domnule ministru, pentru primire, pentru atmosfera foarte plăcută a discuțiilor noastre.

Am revenit astăzi la Chișinău, într-un context marcat de criza generată de pandemia de COVID-19, pentru a transmite, o dată în plus, un mesaj ferm de sprijin pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Așa cum a făcut-o de fiecare dată, România este, și de această dată, alături de dumneavoastră.

Vreau să reiterez, în numele României, mesajul de condoleanțe tuturor familiilor celor care și-au pierdut viața în această criză și, de asemenea, să urez însănătoșire grabnică celor bolnavi. Suntem deplin solidari cu toți cetățenii Republicii Moldova în fața acestei încercări foarte dificile.

Tocmai de aceea, pentru a arăta în mod concret această solidaritate, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, împreună cu Primul ministru, domnul Ludovic Orban, Guvernul României, au decis inițierea acestei misiuni medicale care începe astăzi să funcționeze în Republica Moldova. A fost o onoare pentru mine să particip astăzi la ceremonia de primire a acestei echipe complexe formată din 52 de persoane, din care 41 de medici și asistenți medicali voluntari, atât civili, cât și militari. Ei s-au alăturat colegilor din Republica Moldova în diverse spitale din țară, urmând să lupte împreună pentru combaterea pandemiei cu noul coronavirus. Repet și în acest context, sunt profund recunoscător personalului medical român, care va lupta în linia întâi în Republica Moldova pentru a veni în ajutorul cetățenilor Republicii Moldova.

De asemenea, așa cum a menționat astăzi dimineață, la Iași, Primul ministru al României, domnul Ludovic Orban, Guvernul României va decide în ședința de Guvern din această seară și cuantumul donației pentru Republica Moldova. Domnul Prim ministru a menționat deja 500.000 de măști, 50.000 de combinezoane, o serie de medicamente necesare pentru combaterea pandemiei, la care se vor adăuga cu siguranță și alte materiale și echipamente medicale.

Îi spuneam domnului ministru Țulea mai devreme că în pregătirea ședinței de Guvern, suma vehiculată pentru acest sprijin era de aproximativ 3,5 milioane de euro. Vom vedea la finalul ședinței de Guvern care va fi decizia finală a Cabinetului de la București.

Toate aceste decizii ale României vin în completarea sprijinului deja oferit Republicii Moldova în contextul luptei împotriva acestei pandemii. Domnul ministru a menționat deja o parte a acestui sprijin – mă refer aici la autorizarea exporturilor de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare achiziționate din România. De asemenea, la facilitarea tranzitului și a repatrierii în deplină siguranță a numeroși cetățeni ai Republicii Moldova. Spuneam mai devreme, cu ocazia ceremoniei, că în evidențele noastre se regăsesc aproximativ 858 de cetățeni ai Republicii Moldova care au tranzitat, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova la București, al Ministerului de Externe, al Ministerului Afacerilor Interne din România pentru a-i ajuta să revină în siguranță în țară. La aceștia se adaugă și cei care au venit pe coridorul de tranzit terestru rutier dinspre Europa de Vest, prin Austria, Ungaria, apoi România, spre Republica Moldova.

De asemenea, am menționat cu ocazia ceremoniei și sprijinul acordat de Ministerul Apărării Naționale al României, dincolo de donația de 10 izolete pe care ministrul apărării, domnul Ciucă, le-a adus astăzi la Chișinău, pot menționa și ajutorul pentru repatrierea unui militar al Republicii Moldova din cadrul Misiunii UE de instruire din Mali.

Vreau să îi mulțumesc, la rândul meu, domnului ministru Țulea pentru cooperarea foarte bună pe care am avut-o, în a ne sprijini reciproc în repatrierea cetățenilor noștri aflați în diverse locuri din lume.

Cred cu tărie că toate aceste măsuri de sprijin reprezintă cea mai sinceră expresie și cea mai convingătoare dovadă a faptului că între România și Republica Moldova există o relație specială, bazată pe comunitatea de limbă, de cultură și de istorie.

Am evocat acest lucru în discuțiile cu domnul ministru Țulea și le voi evoca și în discuțiile pe care le voi avea în scurtă vreme cu domnul Prim-ministru Chicu. Locul firesc al Republicii Moldova se află în marea familie europeană. Aceasta este, din perspectiva României, singura opțiune viabilă pentru viitorul prosper și sigur al cetățenilor R. Moldova.

Pe 27 aprilie, așa cum spunea colegul meu, am aniversat 10 ani de la încheierea Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Ne-am fi dorit să fi marcat acest moment într-un mod diferit, care să ne permită să privim cu responsabilitate și pragmatism spre viitor, astfel încât, prin eforturi comune, să menținem și să consolidăm parcursul european al Republicii Moldova.

Și pentru că partenerii strategici sunt alături  atât la bine, cât și la rău, trebuie să ne referim și la lucrurile care nu merg, nu doar la cele care funcționează: România va sprijini în continuare Republica Moldova  în acest efort de integrare europeană, dar este nevoie de reforme și de evoluții concrete în Republica Moldova pe care, din păcate, în ultimele luni, din diverse motive, mai mult sau mai puțin obiective, nu le-am putut vedea.

Pe acest fundal, poziția României față de Republica Moldova rămâne aceea pe care am anunțat-o atât în noiembrie 2019, cât și mai recent, inclusiv pe 27 aprilie, atunci când am emis un comunicat de presă în numele autorităților române, cu ocazia aniversării celor 10 ani de Parteneriat strategic.

Este nevoie de intensificarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană și respectării, pe deplin, a principiilor democratice și statului de drept. De aceea, sprijinul României, sprijinul Uniunii Europene, va fi în continuare strict condiționat de continuarea acestor reforme esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

Am deplină încredere în colegul meu, domnul ministru Țulea, că va face tot ceea ce depinde de dumnealui și sper că și celelalte autorități din Republica Moldova vor face același lucru pentru a se atinge aceste obiective foarte importante.

De asemenea, am menționat astăzi, și o menționez și acum, Uniunea Europeană a fost, este și va rămâne un partener indispensabil pentru Republica Moldova, așa cum a demonstrat-o inclusiv recent, prin pachetele de asistență  pe care le-a acordat în contextul pandemiei de COVID-19. Mă refer aici la cele 87 de milioane de Euro care reprezintă un ajutor destinat procurării de materiale medicale, dar și la anunțul privind asistența macrofinanciară în valoare de 100 milioane euro anunțată recent de Comisia Europeană.

În cadrul contactelor bilaterale și la nivel european, România a susținut intensificarea eforturilor în sprijinul direct al cetățenilor Republicii Moldova, cu atât mai mult în contextul dificil al acestei pandemii.

Am discutat astăzi pe scurt, dar destul de cuprinzător, pe esența lucrurilor, și evoluțiile legate de dosarul transnistrean. Reiterez și cu acest prilej faptul că orice soluție în acest dosar, din punctul de vedere al României, trebuie să respecte pe deplin integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și, în același timp, cu neafectarea vectorului său european.

În încheiere, vreau să vă asigur că, pornind de la recunoașterea caracterului legitim al așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, România va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure dezvoltarea economică, socială, sigură a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetățenilor săi.

Vă mulțumesc încă o dată, domnule ministru, pentru primirea foarte călduroasă și pentru schimbul de opinii foarte deschis și pentru strângerea legăturilor noastre pe care, iată, o facem astăzi aici!”

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW