Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Ministrul de Externe, despre situația din Republica Moldova: Vorbim de crize suprapuse și generate artificial

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 26 noiembrie 2022 Etichete: , ,

Republica Moldova se confruntă cu multiple atacuri hibride, ce au scopul de a deraia cursul reformelor și al integrării europene, asumate de autoritățile de la Chișinău, a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, într-un interviu acordat Agerpres.

Vorbim de crize suprapuse şi generate artificial(…)Spre exemplu, reducerea de către Gazprom, în fiecare lună, a volumelor de gaze naturale livrate Republicii Moldova. Este însă remarcabilă vigoarea, determinarea cu care autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova ţin piept acestor provocări masive”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe arată, însă, că NATO „confirmă importanța pe care aliații o acordă stabilității Republicii Moldova” și menționează că, la reuniunea miniștrilor de Externe ai Alianței, ce va avea loc săptămâna viitoare la București, este pentru prima dată când țara vecină este invitată la un astfel de format.

Pachetul de asistenţă decis la Summitul NATO de la Madrid oferă sprijinul aliat pentru planurile Republicii Moldova pe termen lung pentru dezvoltarea şi modernizarea sectorului de securitate şi apărare. De asemenea, unele dintre obiectivele importante ale sprijinului NATO pentru Republica Moldova sunt întărirea capacităţilor logistice, de instruire şi management al resurselor umane”, a menționat ministrul.

Aurescu a amintit că România acordă un ajutor de 600.000 de dolari Republicii Moldova, din fondurile voluntare NATO dedicate întăririi rezilienței și capacității de apărare.

Astfel, ministrul promite că România va continua să fie „un contribuitor responsabil și activ la promovarea securității și stabilității euroatlantice, inclusiv în ceea ce privește situația Republicii Moldova.

Creşterile fără precedent ale preţurilor pentru gazele naturale şi energia electrică, inflaţia galopantă care a atins deja nivelul de 34,6% în octombrie 2022, pierderea accesului la pieţe tradiţionale spre care se îndreptau exporturile de produse agricole, embargoul impus de Rusia la 15 august la importul de produse vegetale pun o presiune extraordinară asupra cetăţenilor şi a resurselor bugetare gestionate de Guvernul de la Chişinău”, a explicat Bogdan Aurescu.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW