Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul de Externe, despre implicarea Guvernului Ungariei în Transilvania: Acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial / Nu există un acord bilateral

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 mai 2020 Etichete: , ,

Relațiile dintre România și Ungaria continuă să fie tensionate și la nivel diplomatic. Într-un interviu acordat G4Media, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a sugerat că implicarea Guvernului Ungariei în Transilvania se face fără un acord bilateral și fără a fi îndeplinite condițiile legale. Totodată, Aurescu a lăsat să se înțeleagă că partea maghiară invocă pentru susținerea acestui program un acord verbal primit de la fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

„Nu există un astfel de acord bilateral încheiat. Partea maghiară invocă uneori un acord verbal din partea unor foști lideri din statul român. În orice caz, un astfel de acord, chiar dacă ar fi existat – ceea ce noi nu putem verifica în acest moment – nu are niciun fel de valoare față de relația bilaterală. MAE a făcut demersuri repetate pentru a clarifica aspecte legate de acest program și ceea ce s-a solicitat repetat a fost că acest proiect trebuie derulat doar cu implicarea autorităților române, să fie un proces transparent și nediscriminatoriu pe criteriu etnic. Nu am putut ajunge la un acord.”

Ministrul de Externe a declarat că acordarea de asistență economică din partea Guvernului Ungariei pentru etnicii maghiari din România contravine deciziilor Comisiei de la Veneția, dar și legislației naționale în domeniul concurenței.

„Noi am subliniat și ceea ce Comisia de la Veneția spune în raportul din octombrie 2001, privind tratamentul preferențial acordat de către statul înrudit minorității dintr-un alt stat: acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi acordat. Acesta e standardul acceptat de dreptul internațional. Și astfel de măsuri nu pot implementate decât cu consimțământul autorităților române, fără discriminare pe criteriu etnic. (…) Mai sunt și alte aspecte care pot fi aduse în discuție, dar care nu țin de MAE. De exemplu, în ce măsură programul încalcă prevederile relevante din Tratatul UE în privința compatibilității cu piața internă a ajutoarelor acordate de state, care amenință să denatureze concurența. Aceste chestiuni nu sunt de resortul MAE, ci al Consiliului Concurenței”, a spus Bogdan Aurescu pentru G4Media.

Sursa foto: mae.ro

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW