Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Culturii, propunere de reluare progresivă a activităţii: Se va avea în vedere deschiderea muzeelor, bibliotecilor şi librăriilor / Cum s-ar putea relua concertele

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 mai 2020 Etichete: , ,

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a avut joi, 30 aprilie, o întâlnire în regim de videoconferinţă cu reprezentanţi ai antreprenorilor şi ai mediului artistic. Bogdan Gheorghiu a precizat că va propune Ministerului Sănătăţii reluarea progresivă a activităţii în domeniul artistic. Într-o primă etapă se va avea în vedere deschiderea muzeelor, bibliotecilor şi librăriilor, după care, într-o etapă ulterioară, progresiv, se va permite desfăşurarea evenimentelor cu 50, 100, 300 de participanţi.

„Sectorul Cultural Creativ trebuie să se adapteze noilor condiţii de lucru şi de trai, în baza principiilor precum siguranţa publică, transparenţa şi echitatea veniturilor. Vedem cum lumea afacerilor a găsit soluţii în perioade de criză pentru a-şi continua şi dezvolta activitatea. La fel şi ONG-urile sau organizatorii de evenimente. Această industrie se presupune a fi cea mai creativă şi se află în situaţia de a găsi astfel de resurse. Noi, toţi, trebuie să găsim şi să ne adaptăm noilor condiţii, să dezvoltăm granturi, proiecte noi, să concepem platforme online, să ne reinventăm. Ne concentrăm pe măsurile pe care le putem lua cu efecte pe termen scurt şi mediu, însă analizăm şi soluţiile pe termen lung care se referă la infrastructura culturală. Totul este realizat în baza dialogului social. Strategia principală a Ministerului Culturii este de a construi pârghiile necesare pentru protejarea domeniilor culturale. Am urmărit atât implementarea obiectivelor prevăzute în programul de guvernare, cât şi a celorlalte provocări apărute de-a lungul timpului”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

În cadrul întâlnirii, Ministrul Culturii a mai precizat că a solicitat Guvernului analizarea oportunităţii modificării exigibilităţii TVA pentru veniturile obţinute din prestările de servicii din domeniul organizării de evenimente (servicii publicitare, marketing, producţie, sponsorizări), inclusiv din vânzarea biletelor pentru spectacole/ festivaluri.

Propunerea ar fi ca TVA să devină exigibil în luna în care are loc evenimentul, iar termenul de plată să fie la 25 ale lunii următoare sau în trimestrul în care a avut loc evenimentul.

O altă propunere vizată de Ministerul Culturii, care să vină în sprijinul organizatorilor de spectacole, este ca aceştia să aibă posibilitatea să prelungească valabilitatea biletului pentru evenimentul / festivalul ce ar fi trebuit să aibă loc în perioada 8 martie – 30 septembrie 2020 – fără obligaţia de a rambursa contravaloarea – până la o dată ulterioară la care acesta va avea loc. Evenimentul, astfel, ar trebui să fie reprogramat până cel târziu la 30 septembrie 2021.

Sursa foto: Iulius Mall

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW