Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Ministrul britanic de externe, discuții cu Donald Trump înainte de vizita la Casa Albă

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 9 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Conform comunicatelor emise de guvernul britanic, ministrul de externe britanic, David Cameron, s-a întâlnit cu fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, înainte de vizita oficială a acestuia la Washington, care a avut loc luni. Scopul întâlnirii a fost ca Cameron să încerce să-l convingă pe Trump să renunțe la sprijinul acordat lui Putin și să deblocheze ajutorul militar pentru Ucraina, care a fost blocat de către aliații săi din Congres la comanda sa, timp de luni de zile.

„Vizita sa la Washington, marţi şi miercuri, va urma după întâlnirea ministrului cu fostul preşedinte Donald Trump în Florida, luni, 8 aprilie”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului britanic de externe.

Această întâlnire cu Donald Trump, rivalul actualului președinte Joe Biden în alegerile prezidențiale din noiembrie, are loc înaintea unei vizite în care David Cameron va pleda pentru deblocarea ajutorului american pentru Ucraina și va discuta despre situația din Fâșia Gaza.

Șeful diplomației britanice, care va avea discuții cu secretarul de stat american, Antony Blinken, și cu membri ai Congresului, va exprima îndemnul către Statele Unite să deblocheze ajutorul lor pentru Ucraina, conform unui comunicat emis de Ministerul britanic de Externe.

„Un succes al Ucrainei şi eşecul lui Putin sunt vitale pentru securitatea americanilor şi a europenilor”, a afirmat David Cameron în comunicat, în timp ce Rusia creşte presiunea sa în estul ţării. O victorie pentru Rusia ar fi „auzită clar la Beijing, Teheran şi în Coreea de Nord”, a avertizat el despre posibilitatea creșterii agresivității acestor regimuri dictatoriale.

Programul american de asistență militară și economică pentru Ucraina, evaluat la 60 de miliarde de dolari, este blocat în Congres încă din anul trecut din cauza opoziției lui Trump și a susținătorilor săi din Congres, care sunt favorabili lui Vladimir Putin și invaziei sale. David Cameron are programată o întâlnire cu membri ai Congresului SUA.

Ministerul a subliniat că ajutorul acordat de țările europene și de Statele Unite „are un impact semnificativ pe câmpurile de luptă din Ucraina și în apele Mării Negre”. În cadrul vizitei, David Cameron va aborda și aspecte legate de Orientul Mijlociu și de furnizarea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza printr-un coridor între Cipru și teritoriul palestinian. Această vizită survine într-un moment în care presiunea crește în Marea Britanie pentru suspendarea vânzărilor de arme către Israel.

După tragicul incident din 1 aprilie, în care șapte lucrători umanitari, inclusiv trei britanici, au fost uciși în Fâșia Gaza de o dronă israeliană în timp ce livrau alimente în teritoriul palestinian, guvernul britanic și-a exprimat ferm poziția. În cadrul vizitei sale la Washington, David Cameron va continua să exercite presiuni pentru desfășurarea unei anchete complete, urgente și transparente cu privire la aceste decese inacceptabile.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW