Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Ministrul austriac de Interne: Înăsprirea regulilor de azil funcționează

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 16 mai 2024

Înăsprirea politicii de azil și a controalelor la punctele de trecere a frontierei au în mod clar un efect, a declarat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, într-un interviu acordat ziarului german Die Welt, publicat joi, 16 mai. 

„Toate acestea transmit un semnal mafiei de contrabandă: Austria nu este un loc bun pentru noi”, a spus ministrul de Interne austriac. 

În primul trimestru al anului 2023, 4.450 de migranţi ilegali au fost reţinuţi la graniţa ţării cu Ungaria, comparativ cu doar 190 de persoane în aceeaşi perioadă a acestui an, declarat Karner.

Acesta  a mai spus că țara sa adoptă „măsuri drastice privind repatrierea migranţilor ilegali şi delincvenţilor”.

„2023 a fost anul deportărilor în Austria. Am deportat aproape 13.000 de migranți. 59.78 dintre ei au fost repatriați forțat, restul au plecat de bunăvoie pentru că anterior am creat o presiune foarte puternică”, a mai spus ministrul austriac de Interne, conform sursei citate.

Totodată, Karner a pledat pentru ca afganii care au comis infracţiuni să fie trimişi înapoi dacă este posibil.

„În cazul Siriei, aş merge chiar mai departe: regiunea Latakia, de exemplu, este considerată destul de sigură. De ce să nu-i trimitem pe sirieni înapoi acolo în viitor? Nu trebuie să existe tabuuri false”, a spus Karner.

Austria invocă problema migrației pentru a bloca extinderea Schengen

Austria este în acest moment unicul stat care se mai opune aderării depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Începând din data de 31 martie 2024, au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime, ca urmare a unei decizii a Consiliului Uniunii Europene.

Problema migrației a reprezentat principalul argument utilizat de oficialii austrieci pentru decizia de a se opune extinderii Spațiului Schengen. De altfel, atât premierul Karl Nehammer, cât și ministrul de resort, Gerhard Karner, au insistat în ultimele luni că nu se poate pune problema aderării României și Bulgariei la Schengen, până când nu există o scădere a numărului de migranți ajunși în mod ilegal.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW