Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Apărării, despre posibile donații de echipament militar în Ucraina: Suntem concentrați pe ajutor umanitar

By Matthew Garvey , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 aprilie 2022

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a infirmat miercuri, 20 aprilie, posibilitatea ca România să trimită echipament militar în Ucraina „în acest moment” și a subliniat că autoritățile sunt „concentrate pe ajutorul umanitar”. 

Nu vorbim despre armament în acest moment. Aşa cum a spus premierul ieri într-o declaraţie, în acest moment suntem concentraţi pe ajutor umanitar”, a declarat Vasile Dîncu, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Cluj-Napoca, citat de Cluj24.ro.

Ministrul Apărării a precizat că avioanele MiG-21 Lancer, ale căror zboruri au fost suspendate săptămâna trecută, nu vor fi trimise în țara vecină, afectată de invazia Federației Ruse.

(n.r. aeronavele) Vor fi, în cel mai rău caz, conservate, pentru că în acest moment putem să acoperim, cu cele 22 de Eurofigther pe care le avem din partea forţelor străine, plus escadrila noastră, toate elementele de securitate aeriană de care are nevoie România în acest moment”, a adăugat ministrul Apărării.

CITEȘTE ȘI: Nicolae Ciucă, despre suspendarea zborurilor avioanelor MiG-21 LanceR: E nevoie să facem o analiză a tuturor parametrilor tehnici 

Context

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, 20 aprilie, că Guvernul analizează o lege prin care vor fi permise donațiile de arme și echipamente militare în Ucraina, în contextul războiului cu Federația Rusă.

În momentul în care ea se va finaliza, vom lua o decizie concretă în acest sens”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unei vizite la Oradea.

Proiectul se află în transparență decizională și a fost publicat pe site-ul Ministerului Apărării.

Potrivit notei de fundamentare, în acest moment nu există cadrul legal care să permită forțelor din domeniul Apărării să doneze echipamente militare către alte state aliate sau partenere.

Forțele destinate apărării naționale pot face donații de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, către state aliate sau partenere, în baza solicitărilor primite, în scopul acordării sprijinului cu titlu de ajutor, în situațiile temeinic justificate de evoluția mediului de securitate și când sunt afectate interesele României”, este modificarea adusă Art. 9 al OUG nr. 122/1998.

Sursă foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW