Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Ana Birchall răspunde CSM în scandalul „to do list”/Nu există niciun document de tip „foaie de parcurs”

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 3 octombrie 2019 Etichete: , ,

Ministrul Justiției, Ana Birchall, cere explicații de la Consiliul Superior al  Magistraturii în scandalul „to do list”. În ședința CSM din 17 septembrie Birchall a fost acuzată că a agreat împreună cu procurorul general al SUA o „foaie de parcurs” în ceea ce privește statul de drept din România. Ministrul Justiției a cerut atunci explicații oficiale, pe care nu le-a primit deși au trecut două săptămâni de la ședința „cu scântei”.

Într-o scrisoare trimisă tuturor membrilor CSM, ministrul justiției le reproșează că, deși în ședința plenului s-a stabilit că va primi o solicitare oficială pe tema subiectului „to do list”, acest lucru nu s-a întâmplat. Solicitarea a fost cerută de Ana Birchall pentru a vedea ce acuzații i se aduc, mai ales că, în ședința plenului, șefa CSM Lia Savonea a cerut insistent explicații: „Vă rog să ne răspundeți la întrebarea formulată, dacă există o foaie de parcurs agreată de dumneavoastră pe statul de drept”.

„Este încă neelucidat ce s-a urmărit cu această solicitare, pentru că, dacă era urgentă, solicitarea scrisă trebuia să ajungă la Ministerul Justiției. Altfel, se induce ideea că se dorea o cenzură și o interferare a CSM în activitatea Ministerului Justiției din punctul de vedere al atribuțiilor externe sau ala uzanțelor externe”, se precizează în scrisoarea trimisă de Ana Birchall.

Ministrul Justiției susține că nu există niciun document de tip „to do list” sau „foaie de parcurs” convenit cu partenerii externi. În plus, Ana Birchall acuză CSM de amestec în activitatea ministerului.

„Încercarea unor membri CSM de a-și aroga un veritabil drept de veto cu privire la acțiunile externe ale ministrului justiției este o imixtiune gravă și inacceptabilă în activitatea puterii executive. Atitudinea acelor membri este de neînțeles, cu atât mai mult cu cât aceștia pun în discuție relația cu unul dintre partenerii strategici ai României și o propunere privind consolidarea statului de drept”, se mai arată în scrisoarea ministrului Justiției.

CONTEXT

Președintele CSM, Lia Savonea, i-a cerut, pe data de 17 septembrie, ministrului Justiției, Ana Birchall, să precizeze dacă a agreat în vreun fel cu procurorul general american sau cu reprezentanții altui stat asupra unei „foi de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România.

Consiliul Superior al Magistraturii a suplimentat ordinea de zi și a dezbătut o solicitare transmisă de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), care cere CSM să se pronunțe asupra oportunității „foii de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România.

Potrivit Centrului de Resurse Juridice, declarația cu privire la această foaie de parcurs a fost făcută de către Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, în cadrul unei conferințe de presă la București, pe data de 5 septembrie 2019.

„Un exemplu al preocupării noastre este faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiției – este unul dintre motivele pentru care sunt aici, ca urmare a invitației – să vină în SUA și să continue să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru România, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativă legată de ceea ce SUA consideră a fi prevederi și măsuri adecvate care să fie introduse în legislație, în ordonanțe, pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent”, a spus Gordon Sondland, potrivit adresei Centrului de Resurse Juridice.

Astfel, Centrul de Resurse Juridice a solicitat CSM să exprime un punct de vedere public cu privire la existența, conținutul, respectiv oportunitatea unei astfel de foi de parcurs și dacă membrii Consiliului au fost implicați în conceperea acesteia.

Pentru că nu a fost informată oficial, ministrul Ana Birchall a cerut clarificări scrise.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW