Sunday, July 14, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Agriculturii vrea prelungirea măsurii de reducere a adaosului comercial la alimente/Cozonacul ar putea intra pe listă

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 14 septembrie 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că unele produse alimentare, consumate frecvent de români, așa cum este cozonacul, ar trebui să fie cuprinse în Ordonanța care va prelungi reducerea adaosului comercial. El susține că va fi o discuție cu retailerii în acest sens, astfel încât să fie introduse noi alimente. 

„Vreau să vă spun că produsele care vor intra suplimentar în această ordonanţă le voi discuta, aşa cum au fost discutate şi la aprobarea ordonanţei, cu toţi factorii implicaţi, atât cu procesatorii, cât şi cu retailerii. Nu uităm că se apropie apropie sărbătorile de iarnă şi cred că anumite produse consumate de către români în perioada sărbătorilor ar trebui incluse în această ordonanţă. Vă dau un singur exemplu: cozonacul. Poate fi un produs introdus în această ordonanţă în perioada sărbătorilor de iarnă”, a declarat ministrul Florin Barbu, joi, 14 septembrie, după ședința de Guvern.

La acest moment, este în vigoare  Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr. Actul normativ a fost aprobat de Guvern la 1 august ac pentru o perioadă de trei luni.

Consiliul Concurenței: Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe și legume

Conform Consiliului Concurenţei, preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanţuri de magazine, în luna august a acestui an, comparativ cu iunie 2023.

Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe şi legume. Astfel, preţul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, în timp ce roşiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii şi cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37%, raportat la perioada de referinţă.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW