Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Agriculturii, reacție acidă după noile revendicări ale unor fermier: Nu mai există negocieri

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a exprimat opinia că cei implicați în protestele de la Afumați nu ar trebui catalogați drept fermieri, ci mai degrabă ca instigatori și protestatari. Întrebat dacă este dispus să ajungă la înțelegeri suplimentare pentru cei care încă au revendicări, ministrul a respins această idee, considerând cererile ca fiind aberante.

„Nu mai există negocieri cu ministrul Agriculturii. S-au încheiat. Am formele asociative, au 9 milioane de hectare, sunt aproape 700.000 de fermieri înscriși, am discutat și cu fermieri persoane fizice, și cu fermieri care se dau fermieri, am încheiat și cu ei un proces verbal. Repet, asimilarea categoriei B cu TR1, amânarea ratelor la bănci, creditul fermierului, creditul agricol, suta de euro pe culturile din toamna 2022, sprijin Ucraina pentru sectorul ovin, bovin, suin, avicol și să nu uităm un lucru, în anul 2023, ministerul Agriculturii a alocat subvenții, plăți directe în contul fermierilor, de 3 miliarde de euro”, a declarat Florin Barbu.

La scurt timp după ce ministrul Agriculturii și mai multe asociații de fermieri au convenit asupra unor măsuri, în seara de luni, un nou set de solicitări a fost prezentat de către protestatari în cursul zilei de marți.

Protestatarii au prezentat o serie de noi revendicări, printre care se numără solicitarea unui sprijin financiar de 250 de euro pe hectar, o reducere cu 50% a impozitului pe salarii pentru agricultori, eliminarea accizei pe motorină (nu rambursarea), relansarea producției interne de fertilizanți, impunerea de taxe vamale pentru importurile din Ucraina, introducerea TVA-ului pentru produsele din Republica Moldova, neimpozitarea profitului reinvestit, extinderea listei pentru plafonarea adaosului comercial și suspendarea solicitării insolvenței pentru firmele din agricultură timp de 3 ani.

„Nu se poate da această sumă (n. red. de 250 de euro pe hectar) pentru că pierderile pe venit sunt stabilite printr-un indice. Sunt aberații care le cer. În momentul de față discutăm de un grant pe care cu efort Guvernul l-a pus în bugetul ministerului Agriculturii de 100 de euro pe hectar. Cred că domnii de la Afumați nu sunt fermieri, ci sunt instigatori și protestatari”, spune Florin Barbu.

„În calitate de ministru, și în calitatea mea de om de onoare pe care părinții mei mi-au dat-o, am încheiat un proces verbal și am bătut palma cu acești oameni. Ceea ce vor ei să mai ceară în plus, din partea ministrului Agriculturii le urez multă sănătate și „La mulți ani!””, a transmis ministrul Agriculturii.

De asemenea, în cadrul declarațiilor de presă, ministrul le-a transmis protestatarilor din Afumați, pe care nu îi consideră fermieri ai României, să meargă acasă.

„Din punctul meu de vedere, acciza din agricultură a fost suportată integral de ministerul agriculturii. În anul 2023, repet fermierilor, și acelor protestatari, eu nu îi mai numesc fermieri care stau în zona Afumați. Aceștia sunt protestatari și nu fermieri. Le spun să meargă acasă pentru că Ministerul Agriculturii a pus fonduri necesare să avem în 2024 o agricultură performantă. Transmite-ți un mesaj către cei care sunt la Afumați că ministrul Agricuturii nu îi mai consideră fermieri, îi consideră protestatari”, a mai declarat ministrul.

foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW