Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Agriculturii din Italia vrea un acord cu România pentru redeschiderea fluxului de lucrători sezonieri: Coridoarele permise de UE nu sunt suficiente

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 4 aprilie 2020 Etichete: , ,

Ministrul italian al Agriculturii, Teresa Bellanova, se va întâlni, luni, cu ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, pentru a discuta despre un acord prin care să poată fi redeschis fluxul de lucrători sezonieri. 

Comisia Europeană a permis deplasărilor libere în Uniunea Europeană pentru lucrătorii agricoli  și pentru cei din sistemul sanitar.

„Suntem în contact cu diverse țări, luni mă voi întâlni cu ambasadorul român în Italia. Coridoarele verzi sunt importante, dar singure nu sunt suficiente. Este necesar să identificăm soluții partajate țară după țară și, de asemenea, lucrăm pe acest front„, a spus ministrul agriculturii italian, Teresa Bellanova.

Italia a prelungit automat permisele de ședere ale muncitorilor extracomunitari, până pe 15 iunie.

Conform ilsole24ore.com, asta nu este suficient pentru a rezolva lipsa de muncitori din agricultură, pentru că la apel lipsesc cei din Uniunea Europeană.

Numai din România, anual, vin în Italia peste 107.000 de sezonieri, numărul reprezentând un sfert din total. Întoarcerea lor este urgentă, spun italienii.

„Trebuie să găsim acorduri cu țările din estul Europei, pentru a putea permite întoarcerea sezonierilor în agricultura din Italia. Cu aceste țări trebuie să căutăm și un plan pentru a garanta siguranța și sănătatea muncitorilor, astfel că atunci când vor ajunge în țările lor de origine sa nu fie băgați în carantină”, a precizat și Ettore Prandini, președintele Coldiretti, cea mai mare asociație de reprezentanță și asistență din agricultura italiană.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW