Friday, February 23, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Agriculturii anunță că a solicitat acordul Comisiei Europene pentru a folosi bani din fondurile europene neaccesate, pentru a sprijini sectorul viticulturii şi viniculturii

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 6 iunie 2020 Etichete: , ,

Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, susține că a solicitat Comisiei Europene acordul pentru a utiliza 27 de milioane de euro, suma necesară din fonduri europene, pentru sprijinirea sectorului viticulturii și viniculturii, grav afectat de criza sanitară după ce sectorul HoReCa și-a suspendat activitatea.

„Pentru sectorul viticulturii, care a fost foarte afectat, pentru că mare parte din produsele lor se duc spre ceea ce înseamnă HoReCa  şi lanţul HoReCa a fost două luni de zile total blocat, am comunicat Comisiei să putem utiliza cele 27 de milioane de euro ca schemă de sprijin pentru toţi cei din sectorul viti-vinicol. La nivel european, încă nu este acceptată această formă de sprijin, ei au sugerat alte soluţii şi anume distilarea. Pentru noi nu este fezabilă asemenea modalitate şi vrem să utilizăm bani care au fost dedicaţi sectorului viti-vinicol românesc şi pe care îi avem necheltuiţi, 27 de milioane de euro şi insistăm să-i putem utiliza pe aceştia pentru veni să-i sprijinim pe toţi cei care activează în sectorul viti-vinicol”, a declarat ministrul Agriculturii sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul unei întâlniri cu fermierii dn judeţul Alba.

Oroș a mai spus că fermierii și procesătorii din industria alimentară vor beneficia de ajutoare în cuantum de 80 milioane de euro, tot bani europeni, dar și că niciun producător român nu a apelat la stocarea privată pusă la punct de autoritățile UE.

„Sunt 80 de milioane pe care le vom da sub formă forfetară, până la 5000 de euro pentru fermieri şi până la 50.000 de euro pentru procesatori, Există din 7 mai, forma de stocare privată la care toţi cei care au stocuri pot să acceseze. Din ştiinţa mea nu a accesat niciun procesator din România, deşi am primit semnale că sunt stocuri foarte mari pentru carnea de vită pentru carnea de pasăre, pentru produsele lactate” a adăugat Oros.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW