Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Agriculturii anunță că peste criza Covid-19 se va suprapune o secetă cumplită și extremă: Sigur că vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 26 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, susține că peste criza cauzată de coronavirus se va suprapune o secetă cumplită și extremă, cum nu a mai fost de mulți ani în România și există pericolul compromiterii culturilor de toamnă. De asemenea, ministrul din Cabinetul Orban a declarat că vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor.

„Peste această criza determinată de pandemia coronavirusului se suprapune și o secetă pedologică cumplită și extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani. Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și a Dobrogei. De aceea, există un pericol să fie compromise culturile de toamnă într-un procent destul de mare”, a declarat la Digi 24 ministrul Agriculturii.

Adrian Oroș a declarat că toți fermierii care vor înregistra pagube din cauza secetei vor fi despăgubiți, iar comitetele locale pentru situații de urgență vor evalua care este dimensiunea pierderilor, astfel încât să se ofere despăgubiri fără a se crea inechități.

„Estimăm o pierdere a producției de până la 50%, ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse (cereale n.r). Sigur că vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și de cât de va dura această criză, pentru că deocamdată avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – stocuri de lapte și produse lactate, de ouă, carne de pasăre, de vită, de carne de oaie, legume. Ne confruntăm acum cu o altă problemă foarte mare – aceste stocuri de produse. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă, când vom avea nevoie de aceste stocuri, să le putem folosi”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW