Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Ministru Finanțelor critică legea prin care evazioniștii vor putea scăpa de închisoare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 aprilie 2021

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, s-a pronunțat împotriva legii, promulgată miercuri de Klaus Iohannis, prin care persoanele acuzate de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro vor putea scăpa de închisoare.

„Poziţia Ministerului Finanţelor a fost constantă. Nu am susţinut această lege. Odată cu promulgarea ei, am demarat o analiză să vedem exact care sunt consecinţele şi vom prezenta această analiză, plus o situaţie centralizată cu regimul juridic pe această chestiune din alte ţări. Suntem în contact şi cu Ministerul Justiţiei pentru această analiză. Poziţia noastră a fost constant împotrivă”, a explicat Nazare la Digi 24.

Ce prevede legea

Persoanele acuzate de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune ce se pedepsește în prezent cu închisoarea, vor scăpa cu o amendă dacă achită integral prejudiciul. Dacă inculpații achită cu 20% în plus față de prejudiciul adus statului, aceștia scapă de orice pedeapsă.

Prevederile legii ar urma să fie aplicate persoanelor acuzate de evaziune fiscală, care pot returna prejudiciul adus statului în timpul urmăririi penale sau în timpul judecății.

Înalta Curte susține că legea nu permite stabilirea inculpaților care pot beneficia

Înaltei Curți de Casație și Justiție a considerat că legea este neconstituțională în integralitatea sa deoarece forma adoptată de Camera Deputaților modifică substanțial obiectul de reglementare și configurația legii adoptate de Senat. Totodată, Instanța supremă consideră că legea nu permite în mod clar, precis şi previzibil stabilirea inculpaţilor care pot beneficia de prevederile ei.

Context

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi de către PSD și a mai fost susținut de Pro România și ALDE, formațiuni care nu se vor regăsi în viitorul Parlament.

Legea a fost inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu și a intrat în dezbatere parlamentară în anul 2017.

Proiectul a fost adoptat în decembrie 2018 și a fost atacat la Curtea Constituțională de către PNL, USR și PMP.

Pe 17 februarie, Curea Constituțională a respins sesizările formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție, Guvern și Avocatul Poporului cu privire la acest proiect de act normativ.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW