Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


Miniștri noi în cabinetul Dăncilă: Ramona Mănescu – implicată in tranzacții imobiliare suspecte, Nicolae Moga – revoluționar, partener de afaceri cu Radu Mazăre

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 15 iulie 2019 Etichete: , , ,

Conducerea PSD s-a reunit luni, în ședința Comitetului Executiv Național, unde s-a decis remanierea miniștrilor de la Interne și Externe. Astfel, Carmen Dan (MAI) și Teodor Meleșcanu (MAE) vor fi înlocuiți de Nicolae Moga (PSD) și de Ramona Mănescu (ALDE).

Chiar înainte de ședință, Carmen Dan a renunțat la mandat și a precizat că pleacă din MAI cu „fruntea sus”. În locul ei, CEx-ul l-a propus pe senatorul de Constanța, Nicolae Moga. De asemenea, ALDE a decis să îi retragă sprijinul lui Teodor Meleșcanu și să o propună pe Ramona Mănescu, propunere acceptată de social democrați.

Cele două nominalizări urmează să fie înaintate președintelui României, care are termen 10 zile pentru a accepta sau nu aceste propuneri.

Ramona Mănescu, propunerea pentru MAE

Ramona Mănescu a fost ministru al Transporturilor în al doilea guvern Victor Ponta începând cu 2012. În anul 2014 ea și-a dat demisia, în urma retragerii PNL din Guvern. Ulterior, ea a fost aleasă europarlamentar pe listele PNL, partid din care a demisionat în 2016.

De numele familiei Mănescu sunt legate mai multe tranzacții imobiliare suspecte. Potrivit Rise Project, 14,2 hectare de teren ar fi fost retrocedate „suspect”, pe raza Sectorului 6, in beneficiul Ramonei Manescu, al fostului primar Cristian Poteras si al magnatului imobiliar Dragos Dobrescu.

Rise Project precizează că este „neclar dacă au incălcat legea fondului funciar – așa cum au făcut-o cele pentru care Poteras a fost trimis la pușcărie”, dar au fost, ca și celelalte, „preferențiale si speculative”.

Acționând prin intermediul unor interpuși, Mănescu, Poteraș și Dobrescu au cumpărat, împreună, de la o familie de oameni simpli, care își pierduse speranța că statul le va mai da înapoi ceea ce le luase în timpul comunismului, drepturile succesorale asupra unor terenuri. Potrivit sursei citate, suma achitată pentru cele 14,2 hectare a fost de 327.000 de euro.

După câteva luni, timp în care piața locuințelor a luat având, iar prețurile au urcat spre punctul maxim al boomului imobiliar de acum zece ani, cei trei au vândut terenurile cu 17,8 milioane de euro unor multinaționale din domeniul dezvoltărilor edilitare.

Nicolae Moga, propunerea pentru conducerea MAE

Social democratul Nicolae Moga este senator de Constanța aflat la al treilea mandat. Din anul 1992 este beneficiarul unui certificat de revoluționar, având calitatea de „luptător cu merite deosebite”. Pentru această „calitate” a primit un teren pe litoral, unde şi-a construit un hotel de cinci stele în valoare de 35 de milioane de euro.

Senatorul Moga a avut strânse legături cu Radu Mazăre – în perioada 1996-2000, Moga a fost președinte la Neptun TV din Constanța, post de televiziune înființat de primarul Mazăre.

În 2008, în declarația de interese a senatorului PSD apărea și firma Sigma Trading SRL, la care au mai fost asociați Radu Mazăre și Sorin Strutinsky.

Fiul senatorului, Răzvan Moga, deține și astăzi, printr-o firmă, acțiuni la Neptun TV.

Dăncilă: Ministerele MAE și MAI nu au o percepție publică favorabilă

Premierul României, Viorica Dăncilă a declarat că a luat decizia de a-i revoca pe Teodor Meleșcanu și pe Carmen Dan fiindcă ministerele pe care le conduceau nu au o percepție publică favorabilă.

„Nu am luat această decizie pentru că așa vrea Iohannis, ci pentru că așa cred eu, că în acest fel Guvernul va avea mai multă credibilitate…Noi suntem în luptă cu Iohannis, nu fac jocul adversarilor”, a spus Dăncilă.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW