Saturday, September 23, 2023
Jurnalism corect


Miniștrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles. Păreri împărțite pe tema plafonării prețului la gazul rusesc / Ce măsuri susține România

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană s-au întâlnit vineri, 9 septembrie, la Bruxelles, pentru a discuta pe tema crizei energetice declanșată în contextul invaziei ruse în Ucraina. Oficialii europeni au avut păreri împărțite despre propunerea Comisiei Europene, de a plafona prețul gazelor importate din Federația Rusă, relatează Reuters. România se numără printre statele care au susținut propunerea executivului european, a transmis Virgil Popescu, la finalul întâlnirii.

Miniștrii Energiei din UE au susținut, în schimb, măsurile prin care companiile care distribuie energia electrică să fie protejate de o eventuală criză de lichidități și decuplarea prețului la energia electrică de cel al gazului natural.

Printre țările care au susținut propunerea de plafonare a prețului la gazul importat din Federația Rusă se numără statele baltice și România, în timp ce alte state din centrul și estul Europei, ce depind de importurile de energie din Rusia, printre care Ungaria, s-au opus.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a transmis, în urma întâlnirii, că este necesară „adoptarea unui set de măsuri care să permită stabilizarea pieței și scăderea prețului plătit de consumatori”.

Astfel, România a pledat, printre altele, pentru decuplarea prețului la energie electrică de cel al gazului natural și plafonarea prețului gazului importat din Rusia.

De asemenea, este important să se analizeze modul de formare a prețului la gazele naturale pe platformele europene, pentru a elimina orice comportamente abuzive”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.

Ministrul român arată că alte instrumente de care România este interesată sunt „captarea veniturilor suplimentare pe întregul lanț valoric” și reducerea coordonată a TVA-ului aplicat vânzărilor de energie electrică la nivel european.

 

Măsurile propuse de România și alte state membre privind plafonarea temporară a prețului la gazul natural inclusiv la cel importat, limitarea impactului prețului la gazul natural asupra prețului la energie electrică, plafonarea veniturilor producătorilor infra-marginali de energie electrică, protejarea companiile afectate de criză au fost reflectate în concluziile Consiliului publicate de Președinția cehă”, a adăugat ministrul Energiei.

Virgil Popescu a mai precizat că executivul european lucrează la un set de măsuri, ce se va concretiza printr-o propunere legislativă în a doua jumătate a lunii septembrie.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat miercuri, 7 septembrie, planul propus de executivul european pentru a face față crizei energetice:

 1. „Economisirea inteligentă a electricității” – Comisia Europeană își dorește să „aplatizeze curba de cerere”, iar Ursula von der Leyen a anunțat că va fi impus un prag obligatoriu de reducere a electricității la orele de vârf.
 2. Impunerea unui prag pentru veniturile companiilor care produc electricitate la costuri mici – „A venit timpul ca și consumatorii să beneficieze de pe urma costului scăzut al energiei cu emisii scăzute de carbon, vom redirecționa profiturile către statele membre”, a spus Ursula von der Leyen.
 3. Contribuție de solidaritate a companiilor care produc combustibil fosil.
 4. Susținerea companiilor din energie, pentru a face față volatilității de pe piață.
 5. Plafonarea prețului gazului rusesc;

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW