Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Miniștrii de Justiție din UE, reuniune la Bruxelles. Alina Gorghiu și Laura Codruța Kövesi, printre invitați

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 5 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Miniștrii de Justiție din UE s-au reunit astăzi la Bruxelles pentru a discuta despre extinderea competențelor EPPO și cooperarea bilaterală, în cadrul consiliului CJAI. Evenimentul a adunat oficiali din domeniul justiției, printre care și Ministrul Justiției din România, Alina Gorghiu, dar și procurorul șef al EPPO, Laura Codruța Kövesi. Extinderea competențelor EPPO, tema principală a discuțiilor. 

Reuniunea consiliului CJAI a avut loc în prezența procurorului șef al EPPO, Laura Codruta Kovesi, și a comisarului de justiție, Didier Reynders. Alina Gorghiu a accentuat angajamentul României față de EPPO, evidențiind ocuparea tuturor celor 20 de posturi de procurori europeni delegați si deschiderea a două birouri teritoriale EPPO la Cluj-Napoca și Timișoara.

Extinderea competențelor EPPO a fost un numitor comun al tuturor miniștrilor prezenți. România și-a exprimat deschiderea față de această evoluție și a pledat pentru consolidarea cadrului instituțional necesar combaterii infracționalității la nivel european.

Discuțiile au acoperit și acțiunile recente în domeniul răspunsului judiciar și luptei împotriva imunității în ceea ce privește crimele comise în legătură cu agresiunea Rusiei în Ucraina. Unul dintre demersurile relevante este cel al consolidării regimului de sancțiuni UE.

În contextul acestei reuniuni, Ministrul Alina-Ștefania Gorghiu a avut întrevederi bilaterale importante. Una dintre acestea a fost cu omologul său din Franța, Éric Dupond-Moretti, abordându-se tema cooperării judiciare bilaterale. De asemenea, discuțiile cu Ministrul de Justiție din Regatul Belgiei, Paul Van Tigchelt, s-au concentrat pe prioritățile Președinției Belgiene a Consiliului UE, combaterea criminalității organizate și a traficului de droguri, dar și pe condițiile de detenție din penitenciarele românești, care au fost menționate ca fiind conforme standardelor CEDO. Ministrul belgian al Justiției a subliniat dorința continuă a Belgiei de a dezvolta colaborarea bilaterală cu România pentru combaterea traficului de droguri.

Sursă foto: just.ro

Comentarii