Miniștrii de Externe ai UE nu au ajuns la un acord pentru al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Miniștrii de externe ai UE nu au ajuns la un acord asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat luni, 16 mai, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă. Vorbind în urma unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, el a spus că aceștia „nu au reușit să ajungă la un acord”.
„Din păcate, astăzi nu a fost posibil să se ajungă la un acord asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni”, a declarat diplomatul în cadrul unui briefing după reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles.
Totuși, alocarea a încă 500 de milioane de euro Ucrainei pentru achiziționarea de arme, ceea ce ridică suma totală la 2 miliarde de euro, a fost aprobată de miniștri.
Cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse include un embargo asupra petrolului rusesc. La reuniunea din 8 mai, reprezentanții permanenți ai UE nu au reușit să ajungă la un acord nici pe această temă, în special din cauza poziției Ungariei.
Budapesta continuă să blocheze o propunere de interzicere a importurilor de petrol din Rusia, întârziind astfel întregul pachet de sancțiuni.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că impunerea unui embargo asupra resurselor energetice din Federația Rusă echivalează cu o bombă atomică pentru economia țării. Potrivit acestuia, Budapesta va avea nevoie de cel puțin cinci ani pentru a reorganiza ordinea și a reorganiza fabricile. El a subliniat că politica de sancțiuni a UE și conflictul din Ucraina au dus deja la o criză energetică.
Anterior, în cursul zilei, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dat asigurări că România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Federației Ruse.
„Desigur, astăzi, o să ne concentrăm asupra Ucrainei şi asupra efectelor crizei pe care atacul Rusiei împotriva acestei ţări europene a creat-o. Bineînţeles că nu putem evita o discuţie legată de un şaselea pachet de sancţiuni. România susţine acest pachet şi soluţiile propuse şi discutate până în prezent. Sperăm că se va ajunge la o soluţie care va reuni toate statele europene membre în a susţine adoptarea acestui pachet, (…) cred că avem nevoie de el, avem nevoie de el acum”, declarase şeful diplomaţiei române.
Context
La începutul lunii mai, Uniunea Europeană a anunțat că propune interzicerea tuturor importurilor de petrol rusesc, într-un al șaselea pachet de sancțiuni care vizează agresiunea președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat propunerile într-un discurs susținut miercuri, 4 mai, în Parlamentul European.
În ceea ce privește problema crucială a importurilor de energie, von der Leyen a declarat:
„Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe cale maritimă și prin conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea rusă cu țiței în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului”, a afirmat șefa CE.
Sancțiunile vor necesita un sprijin unanim din partea celor 27 de state membre ale UE – Slovacia a indicat deja că va solicita o derogare, iar Ungaria a sugerat că sancțiunile privind aprovizionarea cu energie reprezintă o „linie roșie” pentru ea, notează The Guardian.
Alte măsuri propuse:
- includerea pe listă a ofițerilor militari de rang înalt și a altor persoane care sunt acuzate de comiterea crimelor de război de la Bucea/Bucha și a celor responsabili de asediul de la Mariupol;
- interzicerea a trei posturi de radio și televiziune rusești de stat de pe frecvențele UE.
- expulzarea SberBank – de departe cea mai mare bancă din Rusia – din sistemul de plăți Swift, împreună cu alte două bănci importante.
Ursula von der Leyen a mai subliniat că Europa are o responsabilitate specială față de Ucraina și a propus, de asemenea, un „pachet ambițios de redresare” pentru această țară.
Foto: Pixabay
Comentarii
… [Trackback]
[…] Here you will find 6388 additional Information to that Topic: mainnews.ro/ministrii-de-externe-ai-ue-nu-au-ajuns-la-un-acord-pentru-al-saselea-pachet-de-sanctiuni-impotriva-rusiei/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/ministrii-de-externe-ai-ue-nu-au-ajuns-la-un-acord-pentru-al-saselea-pachet-de-sanctiuni-impotriva-rusiei/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/ministrii-de-externe-ai-ue-nu-au-ajuns-la-un-acord-pentru-al-saselea-pachet-de-sanctiuni-impotriva-rusiei/ […]