Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministra Justiției, despre scandalul de la Sf. Pantelimon: Organismele care fac evaluarea anumitor speţe să o facă cum trebuie

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 22 august 2024

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a avut joi, 22 august, o prima reacție în scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală, după eliberarea celor două doctorițe acuzate de omor cu premeditare. Gorghiu a subliniat că sistemele din  țară trebuie să recunoască și să corecteze greșelile și să se asigure că cei care greșesc sunt trași la răspundere. 

„Mi-aş dori însă ca în toate sistemele din România – că vorbim de sistemul judiciar, că vorbim de sistemul de sănătate – organismele care fac evaluarea anumitor speţe să o facă cum trebuie, pentru că mi-e greu să cred că nu există erori în diverse sisteme. 

Mi-aş dori să se vadă când sunt erori şi să-şi corecteze sistemul propriile greşeli şi să elimine din colectivitate acele persoane care greşesc sau care încalcă legea. Dacă ne vom apăra în permanenţă şi dacă vom încerca în permanenţă să punem batista pe ţambal şi să spunem că nu e nimeni vinovat, atunci cred eu că lucrurile nu vor merge în direcţia corectă. Dar, repet, justiţia e una, partea de a curăţi sistemul din interior este altceva şi legiuitorul va trebui să facă lucrurile să fie corecte. Dacă e nevoie de proceduri (…) nu e domeniul meu de expertiză, sunt convinsă că decidenții din Ministerul Sănătății vor sprijini toată această dezbatere pentru o soluționare corectă”, a declarat Alina Gorghiu.

Cazul a ajuns în atenția opiniei publice la începtul acestui an, atunci când Elena Voicu, medic ATI în cadrul unității sanitare, a solicitat verificări pentru mai multe decese pe care le considera suspecte.

În loc să ia verifice cu atenție cele sesizate de Elena Voicu, ulterior concediată, ministrul PSD Alexandru Rafila a trimis Corpul de control, care a stabilit că totul este în ordine la Spitalul Sf. Pantelimon, iar procedurile au fost respectate. Același lucru l-a transmis și Colegiul Medicilor. Acum Rafila vrea un audit internațional la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu 

Comentarii