Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministerul Sănătății va suspenda, pentru șase luni, distribuția citostaticelor la export/ Se ia în calcul modificarea taxei clawback și a prețului minim de referință

By Andreea Traicu , in Stirile zilei , at 13 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Un număr de 125 de medicamente citostatice şi 47 de imunosupresoare, necesare în tratamentul cancerelor şi în cazul persoanelor transplantate, nu vor mai putea fi distribuite la export timp de 6 luni, a declarat, vineri, ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Măsura a fost luată pentru că sunt semnale că stocurile de astfel de medicamente nu sunt suficiente. Avertizările au venit atât din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, dar și a pacienților și a specialiștillor din domeniu.

Pintea: Suspendarea exportului, valabilă până în martie 2020

„Este vorba despre proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile internaţionale şi codurile anatomice, terapeutice, chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România.

Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de şase luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare. Este vorba despre 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi al celor transplantaţi”, a afirmat Pintea, într-o conferinţă de presă.

Sorina Pintea a precizat că au fost identificate 12 medicamente citostatice care au risc mare de aprovizionare şi pentru care a semnat deja „autorizaţia de nevoi speciale”. Pe de altă parte, ministrul Sănătății recunoaște că o cauză a unrei posibile crize a citostaticelor este taxa de clawback, dar și prețul de referință a medicamentelor, care determină importatorii să nu mai aducă astfel de medicamente în România.

„Nu dorim să facem probleme pieţei şi industriei farma, dorim pur şi simplu să asigurăm medicamentele pentru pacienţii noştri.  (…) Îi asigur pe toţi de colaborarea noastră, dar insist asupra faptului că, în calitate de ministru, în momentul în care avem semnalate probleme de genul acesta trebuie să le rezolv şi să folosesc toate pârghiile pe care le am la îndemână. Dacă nu luăm măsuri în următoarele două luni, riscul de discontinuitate este pentru aproximativ 47 de citostatice, iar în trei luni de 65. (…)

„Vom urgenta discuţiile privitoare la taxa clawback, noi am ajuns la o soluţie. (…) În acest moment, taxa de clawback este de 25%, este foarte mare. Categoric influenţează. De aceea, asta va fi prima măsură pe care o vom lua de urgenţă. Apoi rediscutarea acestei limite de preţ. Preţul de referinţă generic, care de multe ori este mai mic decât cel mai mic preţ din cele 12 ţări”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente: prețul acestor medicamente este la nivelul minim european, impus de Guvern

Pe de altă parte, reprezentanții Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) spun că cei care exporta medicamentele din România nu sunt producătorii, ci operatori economici care fac acest lucru legal.

„Problema fundamentală a acestor produse este că prețul lor este la nivelul minim european, impus de Guvern și, mai mult, acest preț în România este mai mic cu 25% din cauza taxei clawback. Deci aceste medicamente în România sunt vândute la un preț care este cel mai mic din Europa minus 25%. Ori, această situație generează nițte dezechilibre economice extrem de importante”, a declarat, la digi24, Dan Zaharescu, director executiv ARPIM.

Foto: INQUAM PHOTOS

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/ministerul-sanatatii-va-suspenda-pentru-sase-luni-distributia-citostaticelor-la-export-se-ia-in-calcul-modificarea-taxei-de-clawback-si-a-pretului-minim-de-referinta/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *