Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Sănătății explică procedura prin care persoanele confirmate cu COVID-19 primesc concediu medical

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 5 februarie 2022

Ministerul Sănătății a adus sâmbătă, 5 februarie, o serie de clarificări cu privire la deciziile de carantinare și izolare, emise de direcțiile de sănătate publică, dar și în legătură cu modalitatea prin care medicii eliberează certificate de concediu medical.

Deciziile de izolare și fișele de izolare sau carantină sunt realizate de către direcțiile de sănătate publică. Certificatele de concediu medical se pot elibera în maximum 30 de zile calendaristice de la data finalizării carantinei, arată Ministerul Sănătății.

Astfel, pentru carantină, certificatele medicale se eliberează de medicul curant sau medicul de familie în următoarele situații:

 • „au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare cu metoda NAAT/RT-PCR sau teste rapide de detecţie a antigenelor SARS Cov2. Certificatele de concediul medical se eliberează pentru o perioadă de 5 zile;
 • au sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologie ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP în condiţiile legii. Certificatele de concediul medical se eliberează pentru o perioadă de 5 zile”

Pentru persoanele care se află în izolare în unitățile sanitare, certificatele de concediu medical se eliberează astfel:

 • „Certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau din locaţia alternativă ataşată acesteia, atât pentru perioada internării, cât şi pentru perioada externării, după caz.
 • La externare, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau din locaţia alternativă ataşată acesteia.
 • În situaţia în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, și persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată de aceasta, certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeaşi afecţiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin sistemul de telemedicină sau prin consultaţii medicale la distanţă până la implinirea termenului maxim al perioadei de izolare, conform Ordinului ministrului sănătății nr. 1513/2020, iar în certificatul de concediu medical”

În ceea ce privește certificatele de concediu medical pentru persoanele care au intrat în izolare la domiciliu, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

 • „certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidenţă şi au monitorizat aceste persoane, astfel:
 • pentru persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 7 zile;
 • pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimile 90 de zile, concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 5 zile”

Dacă un pacient prezintă sechele post-COVID, poate cere prelungirea concediului medical, arată instituția.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW