Sunday, July 3, 2022
Jurnalism corect


Ministerul Sănătății: Amenzi de 63.000 de lei în urma controlului de la spitalul „Bagdasar Arseni”. Ce nereguli au constatat inspectorii de la DSP

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 14 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Inspectorii DSP București au efectuat un control la Spitalul „Bagdasar Arseni”, la solicitarea Ministerului Sănătății, după ce deputatul Emanuel Ungureanu a postat pe pagina sa de Facebook fotografii în care apar infirmiere ce spală pereții cu un mop murdar. În urma verificărilor s-au constatat mai multe nereguli în modul de efectuare a operațiunilor de curățenie în spital și au fost aplicate mai multe amenzi.

„Echipa de control a verificat modul de efectuare a operațiunilor de curățenie și dezinfecție în spital de către personalul auxiliar, precum și modul în care sunt respectate normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea la nivelul unității sanitare, dar și respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale”, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Astfel, inspectorii sanitari au constatat că procedura operațională privind curățenia și dezinfecția în spital elaborată de medicul epidemiolog și directorul de îngrijiri medicale nu a fost adusă la cunoștință firmei de curățenie în vederea instruirii personalului și a implementării acesteia. Însă, protocolul de curățare și dezinfecția ustensilelor de curățenie, inclusiv a mopurilor și lavetelor reutilizabile nu sunt cuprinse în procedura operațională.

„Procedurile și normele de conduită profesională privind desfășurarea activității în cadrul societății comerciale sunt incomplete și în neconcordanță cu legislația în vigoare. (…) Au fost constatate nereguli privind spălarea mopurilor utilizate la curățenie, în neconcordanță cu procedurile aprobate. Mai mult, la momentul controlului, în depozitul de materiale de curățenie al societății comerciale nu exista în stoc dezinfectant de nivel înalt, deși conform contractului de prestări servicii încheiat, prestatorul are obligația de a efectua dezinfecția curentă și terminală numai cu dezinfectanți de nivel înalt în secțiile cu risc crescut, iar în dotarea spitalului există produse biocide de nivel înalt utilizate de personalul spitalului pentru dezinfecția suprafețelor critice specifice fiecărei secții”, au mai transmis reprezentanții ministerului.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate șase amenzi contravenționale, în valoare totală de 63.000 lei, după cum urmează:

 1. Societatea comercială a fost amendată cu de 35.000 lei (HG 857/2011, art.30.lit i și art 16, lit f) pentru nerespectarea procedurilor specifice activității de curățenie, dezinfecție, dezinfecție în unitățile sanitare și lipsa din dotare a produsului biocid utilizat pentru dezinfecția de nivel înalt.
 2. Coordonatorul personalului firmei de curățenie a fost amendat cu 20,000 lei ( HG 857/2011, art.34 lit q) pentru nemonitorizarea activității de curățenie și dezinfecție de către personalul cu responsabilități în acest sens .
 3. Director de îngrijiri Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni” cu amendă în valoare de 2.000 lei (HG 857/2011, art 33 lit j) pentru nerespectarea programului propriu de supraveghere, prevenire și control al I.A.A.M., în sensul că nu a adus la cunoștința firmei de curățenie Procedura operațională de curățenie și dezinfecție revizuită în vederea implementării).
 4. Medicul epidemiolog – șef S.P.I.A.A.M., – HG nr.857/2011, art 33 lit j, – în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea programului propriu de supraveghere și control a I.A.A.M.
 5. Persoană fizică – îngrijitoare firmă curățenie – HG 857/2011, art 32 lit f, în valoare de 2.000 lei pentru necunoșterea de către personalul auxiliar sanitar a tehnicilor și procedurilor de curățenie și dezinfecție.
 6. Persoană fizică – îngrijitoare firmă curățenie – HG 857/2011, art 32 lit f, în valoare de 2.000 lei pentru necunoșterea de către personalul auxiliar sanitar a tehnicilor și procedurilor de curățenie și dezinfecție.

Inspectorii sanitari au lăsat unității sanitare o serie de măsuri care trebuie implementate în perioada următoare.

Pereții spitalului, spălați cu un mop murdar

Deputatul Emmanuel Ungureanu a postat mai multe imagini din unitatea sanitară în care se poate observa cum mai multe femei spală pereții holurilor spitalului cu un mop murdar, care ar fi fost utilizat și la spălat podelele.

„Imagini obisnuite din Spitalul Bagdasar Arseni din Bucuresti! Infirmierele manjesc peretii cu mopuri jegoase dupa ce au intins mizeria si pe culoare. Cu aceleasi instrumente infecte se face asa zisa curatenie si prin saloane.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com