Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Sănătății a aprobat lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România / Care sunt substanțele active decontate de CNAS

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 20 iulie 2021

Ministerul Sănătății a aprobat lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România, printr-un ordin publicat luni în Monitorul Oficial. Aproximativ 1.000 de medicamente esențiale vor fi decontate în procent de 100% de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, transmite MS.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul prin care aprobă lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România. Aceasta conține 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

Pe listă se regăsesc, printre altele, medicamente esențiale din programul național de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum și pentru bolile endocrine.

Medicamentele cuprinse în ordinul aprobat de ministrul Sănătații se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero”, potrivit sursei citate.

Pe 24 iunie, a fost aprobat ordinul prin care au fost modificate normele privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman.

Astfel, prețul medicamentelor esențiale va fi media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa aflate în grupul de țări de comparație, în loc de cel mai mic preț, lucru ce va asigura disponibilitatea unor medicamente esențiale pentru pacienți.

Lista celor 150 de substanțe active poate fi consultată aici: 

(Sursă foto: Monitorul Oficial / Screenshot)

Sursă foto: Ministerul Sanatatii

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW