Saturday, February 4, 2023
Jurnalism corect


UPDATE Ministerul rus de Externe, despre măsurile pregătite împotriva Lituaniei: Răspunsul nu va fi diplomatic, ci practic

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 iunie 2022

UPDATE Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a precizat că țara pe care o conduce este pregătită să facă față în cazul în care Federația Rusă va deconecta țara vecină de la sistemul de alimentare cu energie electrică și a menționat că nu ia în calcul o confruntare militară, notează publicația citată.

Știrea inițială

Răspunsul dat de Moscova la decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor bunuri ce intră sub sancțiunile impuse de Uniunea Europeană către exclava Kalinigrad va fi „practic”, a declarat miercuri, 22 iunie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citat de Reuters.

Una dintre întrebările principale care au fost puse a fost cea legată de răspuns, dacă va fi exclusiv diplomatic. Răspunsul: Nu(…)Răspunsul nu va fi diplomatic, ci practic”, a spus Maria Zakharova.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a refuzat să dea detalii despre măsurile pe care Rusia ar plănui să le ia împotriva Lituaniei.

Lituania a început să interzică, pe 18 iunie, tranzitul bunurilor ruse care intră sub sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, în contextul invaziei din Ucraina, către exclava Kalinigrad.

Concret, este vorba de tranzitul materialelor de construcții, a cărbunelui, a cimentului, metalelor și a altor bunuri pentru industriile tehnologice care însumează aproximativ 40-50% din transporturile care ajungeau din Rusia în Kalinigrad, via Lituania, potrivit guvernatorului exclavei, Anton Alikhanov.

Ministerul rus de Externe a cerut, pe 21 iunie, Uniunii Europene să permită reluarea tranzitului de bunuri pe teritoriul Lituaniei către exclava Kalinigrad și a amenințat că, în caz contrar, vor exista represalii, notează Interfax.

Șeful delegației Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, a fost convocat la sediul Ministerului rus de Externe.

În replică, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE în ceea ce privește afacerile externe, a transmis că Ederer „a explicat că Lituania a implementat sancțiunile impuse de UE și că nu există nicio blocadă. Le-a cerut să se abțină de la măsurile și retorica ce generează escaladare”, potrivit Reuters.

Anterior, Nikolai Patrushev, un fost ofițer KGB și membru al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a avertizat că decizia Lituaniei duce la consecințe ce vor avea „un impact negativ asupra cetățenilor lituanieni”.

Kalinigrad este o exclavă ce aparține de Federația Rusă, situată între Polonia și Lituania. Are în jur de 430.000 de locuitori și este principala bază navală a Rusiei la Marea Baltică.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW