Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul rus de Externe, despre atentatul din Moscova: „Aveau nevoie urgent să vină cu ceva, așa că au recurs la ISIS”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 27 martie 2024 Etichete: , ,

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a exprimat îndoieli cu privire la capacitatea grupării Stat Islamic (ISIS) de a fi responsabilă pentru atacul terorist asupra sălii de concerte din Moscova, în care au pierit cel puțin 140 de persoane, potrivit Reuters.

Zaharova, în cadrul unei conferințe de presă, a repetat afirmațiile făcute de Moscova, susținând că Ucraina ar fi implicată în atacul terorist de la Crocus City Hall din Moscova, fără a prezenta dovezi. Deși Statul Islamic a revendicat atacul, oficialii americani au declarat că există informații care arată că acesta a fost comis de filiala afgană a rețelei, Statul Islamic Khorasan. Ucraina a negat în mod repetat orice implicare în atac. Cu toate acestea, Zaharova acuză Occidentul că a atribuit rapid responsabilitatea Statului Islamic (cunoscut și sub numele de ISIS) pentru a îndepărta vina de la Ucraina și de la guvernele occidentale care o susțin.

„Pentru a alunga suspiciunile din Occidentul colectiv, aveau nevoie urgent să vină cu ceva, așa că au recurs la ISIS, au scos un as din mânecă și, literalmente, la câteva ore după atacul terorist, presa anglo-saxonă a început să răspândească tocmai aceste versiuni”, a spus ea.

Președintele Vladimir Putin a afirmat că atacul a fost comis de militanți islamiști, sugerând însă că acesta ar putea avea un beneficiu pentru Ucraina și că Kievul ar fi putut fi implicat. Putin a indicat că cineva din partea ucraineană ar fi facilitat trecerea militarilor înarmați peste graniță înainte ca aceștia să fie capturați în vestul Rusiei vineri seara. În contradicție cu Putin, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, afirmă că autorii atentatului de la sala de concerte Crocus City Hall au încercat inițial să fugă în Belarus. Directorul agenției de securitate rusă FSB a afirmat marți că crede că Ucraina, împreună cu Statele Unite și Marea Britanie, ar fi fost implicate în atacul de la Moscova.

foto: X

Comentarii