Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Muncii propune majorarea salariului minim brut la 3.000 lei

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 17 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Ministerul Muncii a lansat joi, 17 noiembrie, un proiect de Hotărâre privind majorarea salariului minim brut pe ţară de la 2.550 lei la 3.000 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2023. 

În România sunt peste 850.000 de angajați care încasează lunar salariul minim pe economie, ceea ce reprezintă 16,27 % din numărul total de salariaţi activi. Pentru cea mai mare parte a acestora, dacă va fi aprobat în forma propusă de Ministerul Muncii, salariul minim net ar urma să crească de la circa 1.524 lei la 1.774 lei.

Ce spun patronatele

La întâlnirea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, unde a participat și premierul Nicolae Ciucă, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a propus majorarea la 3.000 lei a salariului minim, însă cu cu îngheţarea contribuţiilor la 2.550 lei.

„În ceea ce priveşte propunerea confederaţiei pe care eu o reprezint, a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a fost aceea ca în 2023 salariul minim să fie de 3.000 lei, cu îngheţarea contribuţiilor la 2.550 lei, aşa încât efectiv în mână oamenii să câştige mai mult. E vorba de un câştig net de 1.963 lei, faţă de 1.800 lei cât ar fi în propunerea publică pe care am văzut-o, însă neasumată în acest moment de Guvern, aceea ca salariul minim să fie de 3.000 lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe şi impozite. Aceasta a fost propunerea noastră”, a declarat Florin Jianu, președintele organizației, potrivit Agerpres.

La rândul său, Radu Burnete, președintele organizației patronale Concordia, a propus la întâlnirea cu reprezentanții executivului scutirea cu 450 lei a bazei de impozitare.

Sindicatele vor mai mult

Blocul Naţional Sindical a propus creşterea salariului minim brut la 3.000 de lei, dublat de revizuirea impozitului pe veniturile salariale, prin ajustarea deducerilor personale pentru toate veniturile salariale până în 5.500 lei, a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS.

„Propunerile pe care le-am avansat astăzi Guvernului sună după cum urmează: în primul rând creşterea salariului minim brut la 3.000 de lei, dublat de revizuirea impozitului pe veniturile salariale, prin ajustarea deducerilor personale pentru toate veniturile salariale până în 5.500 lei, ceea ce ar contribui la evitarea comprimării excesive a grilei salariale în zona salariului minim, pentru că asta s-ar produce dacă nu se fac aceste ajustări de deduceri personale”, a declarat Dumitru Costin, potrivit Agerpres.

Confederaţia sindicală Meridian a propus Guvernului majorarea salariului minim brut la 3.200 de lei.

„Pe lângă această solicitare de majorare a salariului minim brut, astăzi am adus în discuţie şi necesitatea instituirii unui mecanism legislativ pentru o indexare automată raportat la inflaţie a salariului, dar şi a celorlalte venituri, a pensiilor şi a altor prestaţii sociale şi pentru menţinerea puterii de cumpărare, funcţie care ar putea fi reglementată prin introducerea contractului colectiv de muncă la nivel naţional”, a declarat Silviu Geană, președintele sindicatului, potrivit Agerpres.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW