Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


Ministerul Mediului: Amenzi de 168.000 de lei în urma controalelor de la Sinteşti

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 16 mai 2020 Etichete: ,

Autoritățile au aplicat amenzi de 168.000 de lei pentru lipsa deținerii autorizației de mediu, precum și pentru eliminarea deșeurilor în afara locurilor autorizate în urma controalelor realizat pe 13 mai la Sintești, a anunțat Ministerul Mediului.

„Pe fondul numeroaselor sesizări şi acţiuni din ultimele luni, structuri ale Comisariatelor Gărzii Naţionale de Mediu şi ale Ministerului Afacerilor Interne au acţionat împreună pentru destructurarea reţelelor de depozitare şi ardere ilegală a deşeurilor din Sinteşti, Ilfov. Descinderile din 13 mai au vizat verificarea amplasamentelor situate pe raza localităţilor Sinteşti, com. Vidra şi limitrof com. Jilava, pe care au fost sesizate sau există suspiciunea desfăşurării de activităţi ce aduc atingere mediului înconjurător, amplasamente afectate de incinerări de deşeuri şi materiale de orice natură, activităţi ilegale de colectare deşeuri reciclabile, periculoase sau nepericuloase”, a anunțat Ministerul Mediului, sâmbătă.

„Au fost verificate atât persoane fizice, cât şi persoane juridice în scopul verificării deţinerii actelor de reglementare pentru activităţile desfăşurate, precum şi legalitatea funcţionării în conformitate cu actele deţinute. Au fost încheiate un număr de 27 acte de control, au fost aplicate pe loc un număr de 8 sancţiuni în cuantum de 168.000 lei. Sancţiunile au fost aplicate pentru lipsa deţinerii autorizaţiei de mediu, precum şi pentru eliminarea deşeurilor în afara locurilor autorizate în acest sens”, a adăugat sursa citată, pe pagina de Facebook a instituţiei.

În timpul verificărilor au fost impuse măsuri de evacuare a cantităților de deșeuri identificate și predarea acestora către operatori economici autorizați, interzicerea desfășurării activităților de colectare, reciclare, valorificare deşeuri doar în baza şi cu respectarea autorizaţiilor de mediu, precum şi interzicerea incinerării de deşeuri şi materiale de orice natură în instalaţii şi amplasamente neautorizate în acest sens.

Verificarea legalităţii desfăşurării activităţilor la amplasamentele verificate va continua prin verificarea de documente şi înscrisuri, urmând a fi finalizată în cel mai scurt timp, subliniază sursa citată.

Context

Miercuri dimineață a avut loc o acțiune în forță a Gărzii Naționale de Mediu la colectorii de deșeuri de lângă București. La acțiune a participat și Poliția, Jandarmeria și Poliția Locală.

Au fost vizați colectorii de deșeuri din Sintești, comuna Vidra, județul Ilfov, în perimetrul: strada Principala, strada Romilor, strada Zlatarilor și strada Monumentului.

Verificările au vizat „combaterea infracțiunilor ce aduc atingere mediului înconjurător, combaterea evaziunii fiscale, precum și alte fapte antisociale”. Au fost peste 140 de forțe de ordine care au participat la această misiune.

Oamenii legii au vrut să identifice focarele care, în ultima vreme, au provocat o poluare puternică din cauza arderilor ilegale de deșeuri din zonă.

„Astfel, peste 140 de forțe de ordine participă la activitățile care vizează, în principal, localizarea focarelor, unde, prin arderi ilegale a unor deșeuri în vederea valorificării materialelor reciclabile, se contaminează mediul înconjurător cu diferite materiale nocive, care interferează cu sănătatea oamenilor, calitatea vieții sau funcțiile naturale ale ecosistemelor”, se arată într-un comunicat al poliției.

Controalele au avut  loc și la domiciliile persoanelor care se ocupă cu arderile ilegale de deșeuri

„În concret, se acționează pentru depistarea persoanelor care ard în mod neautorizat diferite deșeuri, afectând calitatea aerului din zona respectivă, concomitent cu riscul ridicat de propagare a focului și extinderea acestuia către gospodăriile din proximitatea locului, unde sunt organizate vatrele de foc, efectuându-se totodată, controalele la domiciliile persoanelor identificate, dar și în exteriorul acestora, pentru delimitarea exactă a locului faptei. De asemenea, efectivele angrenate în acțiune vor efectua verificări cu privire la depistarea persoanelor urmărite la nivel local, național, sau internațional, respectiv cele care se sustrag urmării penale și față de care au fost emise MAP, MEPI ȘI MEA de către instanțele judecătorești”, mai arată sursa citată.

De asemenea, polițiștii ilfoveni împreună cu jandarmi au făcut verificări pe teren. În același timp, polițiștii rutieri au instituit filtre pe drumurile publice din apropiere.

Polițiștii de investigare a criminalității economice verifică „legalitatea înființării și funcționarii societățiilor comerciale, a activităților desfășurate de persoane fizice și de agenții economici, care desfășoară activități de comerț privind reciclarea deșeurilor, precum și realitatea și legalitatea derulării acestor operațiuni comerciale”.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW