Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


Ministerul Justiției a semnat contractul pentru proiectul „Protecția victimelor infracțiunilor”, de 2 milioane de euro

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 28 ianuarie 2022

Ministerul Justiției a anunțat vineri seara, 28 ianuarie, că a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Protecția victimelor infracțiunilor”, care are un buget de 2 milioane de euro.

„Ministerul Justiției, prin secretarul de stat Mihai Pașca, a încheiat astăzi, 28 ianuarie 2022, cu Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PÎCCJ), contractul de finanțare pentru proiectul „Protecția victimelor infracțiunilor”.

Finanțarea acestui proiect este asigurată prin programul „Justiție”, parte a Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021 și gestionat de Ministerul Justiției în calitate de operator de program.

Bugetul proiectului este de 2.000.000 de euro, din care 85% reprezintă finanțarea nerambursabilă norvegiană, iar 15% cofinanțarea națională, durata de implementare fiind de 27 de luni”, anunță într-un comunicat de presă ministerul condus de Cătălin Predoiu.

PÎCCJ va implementa proiectul, în calitate de lider de proiect. Obiectivul este consolidarea statului de drept, „prin asigurarea unei justiții penale eficiente, accesibile și calitative pentru minori ca victime ale infracțiunii și pentru victimele infracțiunilor bazate pe ură, cu un accent deosebit pe populația de etnie romă”.

35 de spații pentru audierea minorilor

Proiectul prevede, între altele, amenajare a 35 de spații destinate audierii victimelor minore. 30 vor fi organizate la nivelul unor parchete, iar celelalte la nivelul celor cinci Direcții Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului din București.

„Aceste spații – vitale pentru respectarea drepturilor copiilor, dar și pentru obținerea unor mărturii complete și utile, cu reducerea pe cat posibil a traumatizării și revictimizării acestora, sunt o necesitate în România.

În aceste spații, copilul va fi protejat și va avea suportul psihologic necesar, cu luarea în considerare a specificului vârstei sale, a particularităţilor sale de dezvoltare şi a capacităţilor lui, într-un mediu care inspiră siguranţă şi încredere. Se va urmări dotarea cu tehnică audio – video a acestor spații pentru înregistrarea audierilor, pentru a se va evita pe cât posibil interogarea repetată în diferite faze procesuale”, menționează sursa citată.

Potrivit sursei citate, principalele activități ce se vor derula în cadrul proiectului vizează:
– realizarea de analize tematice ale situației existente și formularea de recomandări pentru sporirea eficienței și eficacității procedurilor legale aplicate de procurori în instrumentarea cazurilor, avându-se în vedere inclusiv provocările pe care populația de etnie romă le întâmpină;
– elaborarea unor ghiduri (identificarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor bazate pe ură/ audierea victimelor minore și investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva acestora);
-formarea profesională a procurorilor etc.
Reamintim că, prin intrarea în vigoare, în data de 14 octombrie 2016, a Memorandumului de Înțelegere dintre Regatul Norvegiei și Guvernul României, Ministerul Justiției (MJ) a fost desemnat Operator de Program (OP) pentru programul „Justiție”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 (MFN), calitate în care, în perioada 2018–2024, gestionează o alocare financiară de 57.294.118 euro (85% grant nerambursabil norvegian și 15% cofinanțare națională).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW