Monday, May 23, 2022
Jurnalism corect


Ministerul Justiției a finalizat procesul de reorganizare a instituției. Care sunt principalele modificări

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 7 septembrie 2020 Etichete:

Ministerul Justiției a anunțat că a finalizat procesul de reorganizare a instituției, ce se axează pe trei planuri: elaborare legislativă, întărirea funcției de control și integritate și o mai bună comunicare. Astfel, Ministerul Justiției va putea constitui comisii de elaborare a unor acte normative ce vizează domeniul juridic și a fost înființat Compartimentul pentru Comunicare al instituției.

Ministerul Justiției a anunțat modificările aduse cu privire la funcționarea și organizarea instituției, ce se axează pe trei planuri: elaborare legislativă, întărirea funcției de control și comunicare și o mai bună comunicare.

Printre măsurile adoptate, instituția va putea constitui comisii de elaborare a proiectelor și ale actelor normative ce vizează domeniul juridic. De altfel, ministrul Justiției va putea sesiza Inspecția Judiciară cu privire la abaterile disciplinare săvârșite de procurori și a fost înființat Compartimentul pentru Comunicare în cadrul Ministerului.

Ministerul Justiției își consolidează activitatea pe mai multe niveluri: elaborare legislativă, comunicare, control și integritate

Procesul, care se regăsește în noua organigramă a instituției, a fost axat pe consolidarea activității Ministerului pe trei planuri: elaborare legislativă, întărirea funcției de control și integritate, precum și o mai bună comunicare.

Vă reamintim că principalele reglementări cu privire la modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției vizează următoarele domenii:

 • Posibilitatea constituirii unor comisii de elaborare a proiectelor de coduri și de alte acte normative ce interesează domeniul justiției, de documentare şi/sau elaborare a studiilor de fundamentare a acestora şi a strategiilor în domeniul justiţiei. În cadrul acestor comisii, vor putea fi folosiţi, în condițiile legii, şi colaboratori externi – cadre didactice din învăţământul superior juridic, cercetători ştiinţifici, judecători, procurori, membri ai profesiilor juridice reglementate sau alţi specialişti.
 • Ministrul poate sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori.
 • Două direcții din cadrul Ministerului Justiției, Direcția Financiar Contabilă și Direcția Investiții, nu vor mai funcționa ca structuri distincte, înființându-se Direcția Economică, prin preluarea atribuţiilor, a activităţii, a posturilor şi a personalului din cadrul celor două direcții mai sus-menționate. Direcţia Economică va conduce la realizarea unei structuri flexibile şi adaptată cerinţelor actuale cu o viziune clară în domeniul economic.
 • Biroul de statistică judiciară va trece ca și compartiment în cadrul Direcției resurse umane, în scopul atingerii, în mod eficient, a obiectivului îndeplinirii atribuţiilor ambelor compartimente în condiţii optime şi într-o unică viziune.
 • A fost înființat Compartimentul pentru Comunicare în cadrul Ministerului Justiției, având ca atribuții principale:
   1. crearea şi evaluarea imaginii publice a politicii din domeniul justiţiei şi elaborarea recomandărilor în consecinţă;
   2. elaborarea strategiilor de comunicare;
   3. organizarea activităţilor publice ale Ministrului Justiţiei şi ale altor reprezentanţi ai ministerului;
   4. organizarea conferinţelor de presă ale ministerului.
 • A fost reorganizat Corpul de control al ministrului la nivel de direcție. Subliniem că acest compartiment este o structură de autoritate, care beneficiază de independenţă operaţională, subordonată direct Ministrului Justiţiei.
 • Secretarul general va coordona și Programul național de consolidare a infrastructurii instanțelor de judecată aflate în municipiile reședință de județ și Programul «Cartierul pentru Justiție – complex urbanistic destinat sediilor unor instituții aparținând sistemului judiciar” , se arată în comunicatul emis de Ministerul Justiției.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW