Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Justiției a declanșat procedura de selecție pentru funcția de judecător la Tribunalul Uniunii Europene / Postul, rămas liber după ce Octavia Spineanu-Matei a fost numită la CJUE

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 24 aprilie 2021

Ministerul Justiției a declanșat procedura de selecție a candidatului României pentru funcția de judecător la Tribunalul Uniunii Europene, după ce Octavia Spineanu-Matei a obținut postul de judecător în cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Vrem ca la această instanţă să ne reprezinte o persoană care oferă depline garanții de independență și care are capacitatea cerută pentru exercitarea unor înalte funcții jurisdicționale”, a transmis ministrul Justiției, Stelian Ion.

Procedura de selecție a fost demarată în contextul în care unul dintre cele două posturi ce-i revin României va fi vacantat începând cu data de 7 octombrie 2021. În prezent, judecătorii români de la Tribunalul Uniunii Europene sunt Mirela Stancu și Octavia Spineanu-Matei.

În urma interviului din toamna anului 2020, Octavia Spineanu-Matei a fost numită judecător în cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene, iar, astfel, postul său de la Tribunalul UE a rămas liber.

România este invitată să transmită o propunere pentru postul vacant de judecător până la finalul lunii iunie 2021. Mandatul de judecător pentru care se va transmite propunerea rezultată din prezenta procedură de selecție va acoperi perioada 7 octombrie 2021 – 31 august 2022”, arată Ministerul Justiției.

Cine sunt judecătorii români de la Tribunalul UE

Octavia Spineanu-Matei este licențiată în Drept la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar în anul 1999 a terminat doctoratul. A fost, pe rând, judecător în cadrul Judecătoriei Sectorului 4 din București, Tribunalului București, Curții de Apel București și Înaltei Curți de Casație și Justiție. Între anii 2006-2016 a fost membru al Marii Camere de recurs a Oficiului Eruopean de Brevete.

A mai ocupat postul de director al Institutului Național al Magistraturii între 2011 și 2016 și a mai fost membru al Consiliului științific al INM și al Consiliului de conducere a Școlii Naționale de Grefieri.

Din anul 2016, Octavia Spineanu-Matei a fost judecător la Tribunalul Uniunii Europene, urmând să ocupe postul de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Mirela Stancu este licențiată în Drept la Universitatea București, a terminat doctoratul în cadrul aceleiași universități. Între anii 1999 și 2002 a fost avocată în Baroul București, iar, ulterior, a ținut cursuri de drept procesual la Universitatea din București, până în anul 2018.

A fost, pe rând, judecătoare în cadrul Judecătoriei București și, ulterior, al Tribunalului București. A mai ocupat funcțiile de judecător detașat la Ministerul Afacerilor Externe, administrator jurist la CJUE, director pentru Afaceri Europene, Relații Internaționale și Programe la CSM.

Mirela Stancu este judecător în cadrul Tribunalului UE din 26 septembrie 2019.

Care sunt criteriile pentru a ajunge judecător la Tribunalul UE

„Condițiile și modalitatea de numire a judecătorilor la Tribunal sunt prevăzute de art. 254 și 255 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și de prevederile corespunzătoare din Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Potrivit art. 254 TFUE, membrii Tribunalului sunt aleși dintre persoane care oferă depline garanții de independență și care au capacitatea cerută pentru exercitarea unor înalte funcții jurisdicționale. Aceștia sunt numiți de comun acord de către guvernele statelor membre, pentru o perioadă de șase ani, după consultarea comitetului prevăzut la art. 255 TFUE.

Potrivit art. 4 din Titlul I al Protocolului nr. 3 privind Statutul CJUE, judecătorii nu pot exercita nicio funcție politică sau administrativă. Aceștia nu pot exercita nicio activitate profesională, fie că este sau nu remunerată, în afara cazului în care Consiliul, hotărând cu majoritate simplă, acordă o derogare cu titlu excepțional. La instalarea în funcție, judecătorii își iau angajamentul solemn de a respecta, pe durata funcției lor și după încetarea acesteia, obligațiile care decurg din această funcție, în special îndatoririle de a da dovadă de onestitate și de discreție în acceptarea anumitor poziții sau avantaje, după încetarea funcției lor”, arată Ministerul Justiției.

Care este procedura de desemnare a unui judecător la Tribunalul UE

„La data de 7 aprilie 2021 a fost aprobată de către Guvernul României, prin memorandum, Procedura pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Tribunalul Uniunii Europene (denumită, în continuare, Procedura).

Persoanele interesate își pot depune candidatura până la data de 16 mai 2021, exclusiv în format electronic, la adresa de email: selectie.tue@just.ro, până la ora 24:00.

Dosarul de candidatură trebuie să ateste îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 4 din Procedură și să conțină:

 1. un curriculum vitae;
 2. copii ale diplomelor privind absolvirea cursurilor de licență sau echivalente, cu profil juridic, la o universitate din România sau din alte state membre UE ori în state terţe, recunoscute în România sau în alte state membre UE;
 3. copii ale altor diplome atestând cursurile absolvite sau titlurile științifice;
 4. documente care să ateste îndeplinirea condițiilor pentru ocuparea unor înalte funcții jurisdicționale (decizii de definitivare într-o funcție juridică/condiții de vechime echivalente, documente privind gradele universitare, indicele Hirsch sau alte standarde similare);
 5. copii ale documentelor ce atestă cunoștințele de limbă oficială UE, alta decât limba română, în cazul în care candidații posedă asemenea documente;
 6. o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte lipsa antecedentelor penale, a altor cauze care îl împiedică să exercite în mod efectiv funcția de judecător la Tribunal, precum și, după caz, faptul că îndeplinește condițiile prevăzute de art. 6 și art. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (nu a fost agent sau colaborator al organelor de securitate ca poliție politică și nu este lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informații);
 7. orice alte documente care atestă îndeplinirea condițiilor de eligibilitate.

Dosarele depuse vor fi analizate de Comisia de selecție, în conformitate cu art. 5, alin. (1) din Procedură, iar rezultatele verificării și informațiile privind data, ora și locul organizării sesiunii de audiere vor fi publicate pe site-urile Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Candidații ale căror dosare au fost selectate vor fi notificați individual, în vederea susținerii unui interviu în fața Comisiei de selecție, prezidate de ministrul justiției. Interviul va fi organizat în perioada 7-10 iunie 2021, la sediul Ministerului Justiției sau prin mijloace de comunicare la distanță.

Interviul va avea loc în limba română, însă vor fi adresate și întrebări în limba franceză/engleză. Candidații pot răspunde la întrebările respective în limba franceză/engleză.

Cunoașterea oricăror alte limbi oficiale ale UE poate constitui un avantaj.

Evaluarea candidaților se realizează, potrivit art. 5, alin. (4) din Procedură, în funcţie de următoarele criterii[1]:

 1. a) calificarea juridică a candidatului şi cunoaşterea dreptului şi instituţiilor UE;
 2. b) experienţa profesională, inclusiv notorietatea ştiinţifică, dacă este cazul;
 3. c) capacitatea de a exercita funcţii judiciare;
 4. d) competenţele lingvistice;
 5. e) capacitatea de a lucra într-un mediu multicultural, care reflectă diferite sisteme juridice;
 6. f) lipsa oricărei îndoieli cu privire la independenţa, imparţialitatea, probitatea și integritatea candidatului.

La finalizarea audierilor, conform art. 6 din Procedură, Comisia selectează candidatul României pentru ocuparea funcţiei de judecător al Tribunalului Uniunii Europene, precum şi două propuneri de rezervă, cu votul majorităţii simple a membrilor Comisiei. Rezultatele procedurii de selecţie sunt publicate pe site-urile Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Propunerile finale, însoțite de dosarele de candidatură, sunt comunicate Guvernului, spre aprobare.

Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcția de judecător al Tribunalului Uniunii Europene. Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre UE, după consultarea Comitetului prevăzut la art. 255 TFUE”, a precizat sursa citată.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


 • … [Trackback]

  […] Find More here on that Topic: mainnews.ro/ministerul-justitiei-a-declansat-procedura-de-selectie-pentru-functia-de-judecator-la-tribunalul-uniunii-europene-postul-ramas-liber-dupa-ce-octavia-spineanu-matei-a-fost-numita-la-cjue/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW