Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Investițiilor Europene: România nu a ratat prima cerere de plată pentru 2,56 miliarde de euro din PNRR

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 29 iulie 2022

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis joi seară, 28 iulie, că România nu se află în situația de a pierde echivalentul primei cereri de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). MIPE susține că plata primei tranșe de 2,6 miliarde de euro poate avea loc la finalul lunii septembrie.

MIPE a precizat că toate documentele legate de îndeplinirea jaloanelor și țintelor aferente primei tranșe din PNRR au fost comunicate și verificate de serviciile Comisiei Europene.

La solicitarea CE termenul pentru emiterea avizului pozitiv preliminar s-a prelungit pentru completarea sistemului informatic al PNRR cu informații necesare identificării beneficiarilor finali ai plăților. România și-a luat angajamentul ca platforma informatică să fie ajustată cu funcția suplimentară solicitată până la data de 31 iulie 2022”, se arată în comunicatul MIPE.

Instituția susține că testarea funcției suplimentare solicitate de CE va avea loc pe 1 august, urmând ca, ulterior, cererea să intre în procedura de plată, ce parcurge trei etape: avizarea interservicii ale CE pentru emiterea avizului pozitiv preliminar; transmiterea cererii de plată la Comitetele de Specialitate ale ECOFIN și Aprobarea plății în Consiliul Uniunii Europene.

Facem precizarea că în luna august activitatea serviciilor Comisiei Europene este cu mult redusă datorită numărului mare al concediilor, motiv pentru care plata tranșei de 2,6 miliarde de euro poate avea loc la sfârșitul lunii septembrie 2022, fără ca acest lucru să afecteze bugetul de stat și fără să producă întârzieri în implementarea reformelor și investițiilor asumate”, potrivit MIPE.

CITEȘTE ȘI: Comisia Europeană a amânat evaluarea primei cereri de plată prin PNRR făcută de România

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *