Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Ministerul Fondurilor Europene: Spitalele au la dispoziţie 350 de milioane euro pentru decontarea achiziţiilor de aparatură medicală şi echipamente de protecţie, făcute din februarie

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 17 mai 2020 Etichete: , , ,

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat, miercuri, că spitalele au la dispoziție 350 de milioane de euro, începând din 15 mai, pentru decontarea achizițiilor de aparatură medicală și echipamente de protecție făcute începând cu luna februarie 2020.

”Ministerul Fondurilor Europene anunţă lansarea apelului dedicat spitalelor implicate în lupta împotriva coronavirus, la data asumată la începutul pandemiei. Începând de vineri, 15 mai, spitalele au la dispoziţie 350 de milioane de euro pentru decontarea achiziţiilor de aparatură medicală şi echipamente de protecţie făcute începând cu luna februarie 2020”, a anunţat duminică ministerul.

Conform sursei citate, proiectele pot fi depuse în sistem informatic MySMIS 2014 până la data de 30 septembrie, având sprijinul tehnic al echipei de suport alocate de Ministerul Fondurilor Europene, pentru a accelera procesul de aplicare la resursele financiare europene în cazul spitalelor care nu sunt familiarizate cu sistemul.

„La începutul crizei sanitare am promis data de 15 mai şi ne-am ţinut de cuvânt! Apreciez efortul comun al echipelor implicate din Ministerul Fondurilor Europene, al Sănătăţii şi al spitalelor ce au nevoie de această gură de oxigen pe care o reprezintă banii europeni cheltuiţi eficient în folosul pacienţilor. Faptul că am lansat la data asumată, 15 mai, un apel atât de important, este un pas spre normalitate în plină criză”, a declarat ministrul Marcel Boloş, la lansarea apelului „Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19” deschis de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).

Proiectele de tip A, cu valoare maximă de 10 milioane de euro, sunt valabile pentru unitățile publice sanitare și de suport pentru pacienții infectați sau suspecți cu Covid-19, precum și celor aferente sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Proiectele au în vedere finanţarea echipamentelor medicale necesare în tratamentul pacienţilor.

Proiectele de tip B cu valoare maximă 15 milioane de euro au ca partener eligibil IGSU, inclusiv în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale. Aceste iniţiative sunt destinate spitalelor modulare şi secţiilor de terapie intensivă mobilă.

Proiectele de tip C a căror valoare maximă nu poate depăşi 3 milioane de euro au ca solicitanţi eligibili autorităţile publice locale în parteneriat cu furnizorii publici de servicii de asistenţă socială din judeţ pentru categoriile vulnerabile. Proiectele din această categorie sunt destinate protecţiei personalului implicat în lupta cu pandemia, suplimentar stimulentelor financiare de câte 2.500 lei deja acordate personalului medical şi auxiliar.

„Pacienţii români nu ţin cont de birocraţie, de programul redus de lucru al funcţionarilor, de consultările maraton cu zeci de spitale sau de mecanismele interinstituţionale create ad hoc. Pacienţii se luptă pentru viaţa lor şi faptul că am reuşit să ne mobilizăm cu toţii este îmbucurător pentru construcţia viitorului Program Operaţional de Sănătate finanţat cu 4,5 miliarde de dolari, pe care România îl pregăteşte pentru 2021-2027”, a mai spus ministrul.

Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW